Expoziție aniversară „100 de ani – artefacte – povești”

Expoziție aniversară „100 de ani – artefacte – povești”

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 6 decembrie 2022

Muzeul Etnografic al Transilvaniei organizează vernisajul expoziției „100 ani – artefacte – povești”. Evenimentul va avea loc în data de 9 decembrie 2021, ora 14, la sediul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, str. Memorandumul nr. 21.

În acest an Muzeul Etnografic al Transilvaniei împlinește un secol. Născut inițial ca Muzeul Etnografic al Ardealului, primul muzeu etnografic din România, a fost un proiect inițiat de Consiliul Dirigent al Transilvaniei și finalizat de Fundația Culturală „Principele Carol”. În primăvara anului 1922, Emil Panaitescu, Sextil Pușcariu, George Vâlsan și Alexandru Lapedatu au fost numiți – de către această fundație – membri ai Comisiei Muzeului Etnografic al Ardealului. În 16 iunie 1922, comisia propunea înființarea de urgență, la Cluj, a unui muzeu etnografic, iar în 22 iunie 1922 se discuta punerea bazei colecției de artefacte și cea a arhivei vizuale. Primele campanii de cercetare și achiziții s-au derulat în Ținutul Pădurenilor și Țara Hațegului, zone cercetate deja anterior de către Romulus Vuia, primul director al muzeului, numit începând cu ianuarie 1923, informează un comunicat al Muzeului Etnografic al Transilvaniei.

„Dorind să marcăm această primă perioadă a muzeului, începând cu 28 ianuarie 2022, am prezentat săptămânal publicului virtual câte un artefact și o imagine de arhivă timp de 50 de săptămâni, în total 100 de postări – câte unul pentru fiecare an de existență. Proiectul comun al întregului colectiv de specialiști ai instituției s-a bucurat de un interes excepțional, postările ajungând, până la data de 5 decembrie, la un număr de 367.027 accesări, obținând 1056 redistribuiri și 7314 like-uri.

La închiderea acestui an aniversar vă invităm să vă bucurați, în cadrul expoziției „100 ani – artefacte - povești”, de farmecul celor 100 de obiecte și imagini intrate acum un secol în patrimoniul muzeului. Pentru a putea intra și în intimitatea poveștilor legate de exponate, pe lângă tradiționalul pliant de expoziție, am creat pentru fiecare artefact câte un cod QR, accesibil de pe telefon”, precizează comunicatul citat.

Expoziția va fi deschisă în perioada 9 decembrie 2022–29 ianuarie 2023.