Expoziția „Metrologie și agricultură“, la Muzeul Național al Agricultorii din Slobozia jpeg

Expoziția „Metrologie și agricultură“, la Muzeul Național al Agricultorii din Slobozia

📁 Muzee
Autor: Redacția
🗓️ 23 februarie 2012

A fost deschisă, în cadrul Muzeului Național al Agricultorii din Slobozia, expoziția „Metrologie și agricultură“. Organizată cu sprijinul Consiliul Județean Ialomița, manifestația își dorește să facă o radiografie a instrumentelor de măsură folosite, de-a lungul timpului, pe plaiurile ialomițene, majoritatea exponatelor fiind încă în stare de funcționare.

„Expoziția este formată din diferite mijloace, aparate, unelte și etaloane metrologice, folosite în județul Ialomița în ultimii 3-400 de ani. Dezvoltarea instrumentelor de metrologie se află în corelație directă cu dezvoltarea economică, respectiv a producției și comerțului pe zona respectivă. Necesitatea de a evalua producția și de a cuantifica și contoriza cantitățile tranzacționate a dus la dezvoltarea mijloacelor de metrologie, volume, cantități, mase, greutăți sau lungimi. Este interesant că această zonă, care era una preponderent agrară, s-a adaptat foarte bine, în sensul că a ales metodele cele mai simple, dar și cele mai fiabile și, totodată, au fost geniali prin felul în care le-au adaptat nevoilor locale“, a declarat Ioan Martin, vicepreședintele Consiliului Județean Ialomița.

Expoziția „Metrologie și agricultură“ este rezultatul unei munci întinse pe perioada mai multor ani, de către specialiștii din cadrul muzeului. „Această expoziție reprezintă o muncă de câțiva ani, exponatele fiind achiziționate și donate de-a lungul timpului. Conservarea acestora a presupus un volum mare de muncă și a necesitat cunoștințe tehnice și profesionale deosebite. Meritul îl au specialiștii din cadrul Muzeului Național al Agriculturii, care au menținut aceste instrumente în stare perfectă de funcționare“, a mai adăugat Ioan Martin.

Sursa:http://www.observatordeialomita.ro