Expoziția „Arta iei și a ceramicii românești: Patrimoniu al Umanității”, deschisă la Lisabona

Expoziția „Arta iei și a ceramicii românești: Patrimoniu al Umanității”, deschisă la Lisabona

Expoziția „Arta iei și a ceramicii românești: Patrimoniu al Umanității”, organizată de Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, va fi deschisă, începând de vineri și până pe 31 august, la Muzeul Azulejo din Lisabona.

Expoziția „Arta iei și a ceramicii românești: Patrimoniu al Umanității” va cuprinde piese ceramice reprezentative din colecția Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București, între care amintim farfurii de Horezu, element înscris pe lista UNESCO sau forme ceramice extrem de valoroase din Transilvania (cancee, farfurii și cahle), anunță Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”.

Alături de acestea publicul va putea admira ansambluri vestimentare din țară care vor pune în valoare frumusețea iei.

Vor fi reprezentate costume specifice Olteniei, Munteniei și Moldovei, acolo unde altița este elementul de identificare a cămășii femeiești, element înscris în anul 2022, de Ziua Națională, pe Lista patrimoniului mondial al umanității.

Ziua Universală a Iei este sărbătorită în fiecare an pe 24 iunie, de Sânziene, și a fost inițiată în anul 2013 de Comunitatea online La Blouse Roumaine.