image

Editura Pro Universitaria: „Istoria Romei. Imperiul roman în Principat. Volumul V”, de Romulus și Aurelia Gidro

📁 Carte
🗓️ 5 octombrie 2023

Puteți câștiga una dintre cele trei cărți Istoria Romei. Imperiul sub forma Dominatului. Volumul V”, de Romulus și Aurelia Gidro, participând la concursul desfășurat pe pagina de Facebook a Revistei Historia, organizat în parteneriat cu Editura Pro Universitaria. Detalii, aici.

Fragment: „[...] Pe planul influențelor spirituale, religiile orientale, inclusive creștinismul, încearcă să se impună, dând lovituri decisive religiei tradiționale romane, creând, astfel, o nouă ordine prin impunerea unor noi elemente de sacralitate în organizarea socială. Crizele succesive, mai ales cele din ultima jumătate de secol, au făcut loc perioadei denumită de unii istorici ca fiind epoca «Antichității târzii», în care are loc o reorganizare a statului sub forma unei monarhii reîntărite, mult influențată de personalitatea unor lideri imperiali. Ceea ce marchează, însă, în mod decisiv această perioadă este conflictul tot mai ascuțit între creștinism și păgânism, care se va sfârși, în cele din urmă, cu victoria decisivă a noii religii care își va pune amprenta pe evoluția spirituală a societății, cel puțin până acum, timp de peste două milenii. În fine, secolul al IV-lea va marca încă un moment extrem de important, și anume separarea în două părți a Imperiului Roman, ambele având destine total diferite [...]”.

Fragment: „[...] Perioada de sfârșit a Principatului, mai exact anii 235-284 d.Cr.,face parte din ceea ce istoricii numesc îndeosebi ca fiind ultima etapă a perioadei Imperiului timpuriu, afectată de o serie de crize, deși ele nu s-au manifestat în mod egal pe tot teritoriul statului roman. Se poate afirma că, în acest interval de timp, a existat o succesiune de împărați militari, punându-se pecetea unei anarhii militare cvasitotale. La toate acestea, se mai pot adăuga năvălirile barbare, iar în Orient dinastia persană a Sassanizilor își manifestă din nou intențiile expansioniste. Pe planul influențelor spirituale, religiile orientale, inclusiv creștinismul, încearcă să se impună, dând lovituri decisive religiei tradiționale romane, creând, astfel, o nouă ordine prin impunerea unor noi elemente de sacralitate în organizarea socială [...]”. (Autorii)

Volumul poate fi comandat la preț special din librăria online a Editurii Pro Universitaria.