image

Editura Pro Universitaria: „Întemeierea României (1859-1918)”, de Ioan Popoiu

📁 Carte
Autor: Redacția
🗓️ 27 septembrie 2023

Puteți câștiga una dintre cele trei cărți „Întemeierea României (1859-1918)”, de Ioan Popoiu, participând la concursul desfășurat pe pagina de Facebook a Revistei Historia, organizat în parteneriat cu Editura Pro Universitaria. Detalii, aici.

„[...] Cartea de față prezintă modalitatea și etapele prin care idealul politic național al daco-românismului a prins contur în mod gradual, prin acțiunea perseverentă a tribunilor revoluționari. Începând din primăvara anului 1848, prin lupta stăruitoare și plină de sacrificii a trei generații de luptători naționali, într-un interval de șaptezeci de ani, idealul daco-românismului s-a întrupat pas cu pas. Mai întâi, prin actul de la 24 ianuarie 1859, Unirea Principatelor, și aducerea prințului străin, la 10 mai 1866, care au dus la înfăptuirea României, apoi prin proclamarea independenței, la 1877, și a Regatului, la 1881. «Piemont al românismului», statul național a reușit ulterior, în condițiile favorabile ale Marelui Război (1914-1918), să întregească hotarele sale prin unirea cu România a celor trei provincii istorice românești, în anul de grație 1918 [...]”. (Autorul)

„Într-o scrisoare trimisă în țară, înainte de 1848, Dumitru Brătianu, aflat la Paris, scria: «Prieteni..., când vom avea şi noi o patrie... ». În prima jumătate a secolului al XIX-lea, o bună parte a românilor erau risipiți sub stăpâniri străine, iar cei din Principate continuau să trăiască sub suzeranitatea Porții şi protecția apăsătoare a Rusiei. În discursul ținut în fața studenților români de la Paris, la 1 ianuarie 1847, Nicolae Bălcescu, idealistul naționalist vizionar, spunea: «Ținta noastră, domnilor, socotesc că nu poate fi alta decât unitatea românilor...”.

Cum s-a născut România? De unde a pornit ideea națională?.

Citește această carte-eveniment și află răspunsul la aceste întrebări și nu numai! Volumul „Întemeierea României (1859-1918)”, de Ioan Popoiu, poate fi comandat la preț special din librăria online a Editurii Pro Universitaria.