image

Editura Neverland: „Personaje pitorești ale Bucureștilor de odinioară”, de Dan-Silviu Boerescu

📁 Carte
🗓️ 27 ianuarie 2023

Puteți câștiga una dintre cele trei cărți „Personaje pitorești ale Bucureștilor de odinioară”, de Dan-Silviu Boerescu, participând la concursul desfășurat pe pagina de Facebook a Revistei Historia, organizat în parteneriat cu Editura Neverland. Detalii, aici.

Cum nu există un singur București, ci o sumedenie de micro-universuri centrate pe această entitate simbolică în diferite epoci și contexte istorice, tot așa nici biografiile personalităților care au populat peisajul uman al orașului nu sunt fixate pe vecie în niște cadre stricte, rigide, de nemodificat. Dimpotrivă, destinele bucureștenilor de seamă, fie ei nativi sau de adopție, prezintă o serie de bucle ciudate, care lasă loc unor interpretări multiple și nasc în continuare controverse de tot felul, de ordin politic, sentimental sau moral.

„Nu vom ști, desigur, niciodată tot ce se ascunde în spatele vieții unor personaje exponențiale, care au marcat cultura și societatea bucureșteană. Periodic, apar noi detalii, picante sau, la limită, grotești, iar lumea se cutremură – și incită la (auto)cenzură – ori de câte ori se fac dezvăluiri despre anumite episoade teribile care pot demitiza «statuile» ce definesc matricial subconștientul colectiv.

Dincolo de «lipsa de pietate» a punerii în pagină a unor fapte și întâmplări despre care «mai bine nu am ști nimic», suntem, totuși, datori să punem la loc în fiecare puzzle existențial toate piesele care, în timp, devin disponibile, chiar cu riscul de a fi acuzați că ne lipsește «inteligența emoțională» și că «scormonim inutil în viețile figurilor tutelare», deplasând accentul de pe lumini pe umbre... Să citim toate aceste povești cu deplina încredere în capacitatea noastră de a ne raporta obiectiv la Istoria mare – și fascinantă! – a Bucureștilor, compusă, însă, din mii de istorii mici și, pe alocuri, bântuite de multe informații care ne pot ruina confortul mental definit de atâtea și atâtea locuri comune, stereotipii, prejudecăți. N-avem ce face, Bucureștiul nu a fost niciodată ușor de iubit!”, notează autorul volumului.

Volumul poate fi comandat la preț special din librăria online a Editurii Neverland.