image

Editura Neverland: „GAZA. Cel mai fierbinte loc de pe Pământ”, de Dan-Silviu Boerescu

📁 Carte
🗓️ 13 noiembrie 2023

Puteți câștiga una dintre cele trei cărți „GAZA. Cel mai fierbinte loc de pe Pământ”, de Dan-Silviu Boerescu, participând la concursul desfășurat pe pagina de Facebook a Revistei Historia, organizat în parteneriat cu Editura Neverland. Detalii, aici.

Fragment: „[...] Ploaie de rachete în zori, carnagiu la un festival muzical și bebeluși decapitați. În replică, bombardamente fără precedent. Și un nou Exod... Ceea ce unii au prezis că ar putea fi începutul celui de-al Treilea Război Mondial este, de fapt, un conflict vechi de mii de ani. De la Avraam încoace, s-a stârnit dihonia între frații vitregi Isaac și Ishmael, întemeietorii legendari ai principalelor popoare semitice (israelienii și arabii).

Deși hotarele sale istorice nu au fost și nu sunt nici în prezent coincidențe cu cele ale teritoriilor sau ale statelor asociate, Palestina – cu Fâșia Gaza la vest și Cisiordania la est, dar și, în centrul său spiritual, cu Ierusalimul (singurul oraș care există, deopotrivă, în Cer și pe Pământ) – este identificată, de regulă, cu Canaan, cu Țara Israel a evreilor (în ebraică, transliterat, Ereț Israel) sau Țara Sfântă a Cruciaților (în latină, Terra Sancta), în limba arabă fiind denumită Filastīn. Ea deține o importanță majoră pentru toate cele trei mari religii monoteiste: iudaism, creștinism și islam. Dar reprezintă și scena unor războaie sfinte care au facut milioane de victime, de la Cruciadele medievale la razboiul de Yom Kippur din 1973 și cel pornit, dinspre Gaza, în ultima zi de Sukkot din 2023.

Noul Jihad este legat de Hamas, un alt chip al terorismului sistematic, dar și, pieziș, de Bibi Netanyahu și de marele eșec (calculat?) al Mossadului. Conflictul fiind început de ziua lui Putin, teoria conspirației trimite la axa Moscova–Teheran–Gaza, cu o deviere semnificativă spre Riyadh, într-o epocă în care consecințele războiului fac, totuși, ca până și Iepurașul cu Papion să rupă legăturile cu Mia Khalifa... Quo vadis? [...]”, notează autorul, Dan-Silviu Boerescu. 

Citește această carte-eveniment! Află răspunsuri la întrebările prezentului! Volumul „GAZA. Cel mai fierbinte loc de pe Pământ”, de Dan-Silviu Boerescu, poate fi comandat la preț special din librăria online a Editurii Neverland.