image

Editura Neverland: „Frăția spionilor”, de Gabriel I. Năstase și Bogdan A. Păpădie

Autor: Redacția
🗓️ 11 aprilie 2023

Puteți câștiga una dintre cele trei cărți „Frăția spionilor”, de Gabriel I. Năstase și Bogdan A. Păpădie, participând la concursul desfășurat pe pagina de Facebook a Revistei Historia, organizat în parteneriat cu Editura Neverland. Detalii, aici.

Cartea schițează istoria spionajului mondial și regruparea forțelor implicate de-a lungul veacurilor în confruntările secrete. Se dorește a fi o introducere în lumea discretă a spionajului, necesară pentru a înțelege mai bine faptele și deciziile eroilor implicați în decizii care influențează viața tuturor oamenilor.

„Controversate sau nu, serviciile secrete continuă să rămână, în condiţiile regimurilor democratice, un subiect dezbătut pe larg. Posibilitatea instrumentalizării lor – chiar în condiţiile statului de drept – de către puterea politică generează suspiciuni, mai ales privind sinceritatea declaraţiilor repetate ale responsabililor acestor servicii despre echidistanţa lor faţă de forţele eşichierului politic. De aici şi controversa ridicată de întrebarea: pot fi sau nu serviciile secrete asimilate cu «poliţia politică» a unui stat? Demn de subliniat că deja înrădăcinata «poliţie politică» se înscrie în erorile limbajului politic uzitat de mai toată clasa politică de pe mapamond. Practic, nu există «poliţie politică», privită ca semn distinctiv al aparatului de represiune, or, asta pentru simplul motiv că toate serviciile secrete din lume sunt fidele guvernelor care le patronează, fiind plătite de la bugetul de stat. Prin urmare, şi CIA, şi SVR-ul rusesc, şi DGSE-ul francez, şi Mossad-ul israelian, ca să exemplificăm cu unii dintre «greii» spionajului mondial, fac şi ele «poliţie politică» pentru guvernele pe care le deservesc prin lege”. (Autori)

Volumul poate fi comandat la preț special din librăria online a Editurii Neverland.