image

Editura Neverland: „Cele două Elisabete. Mituri istorice reanalizate despre cele mai longevive suverane britanice”, de Dan-Silviu Boerescu

📁 Carte
🗓️ 14 noiembrie 2022

Anglia și, peste patru secole, Regatul Unit au avut două Elisabete. Cele două suverane, probabil cei mai străluciți lideri din istoria țării, au o mulțime de lucruri în comun, peste timp, de acum într-o fabuloasă eternitate...

Elisabeta I a domnit peste 44 de ani (1558-1603). Elisabeta a II-a a stat pe tron peste 70 de ani (1952-2022). Aceste exemple de longevitate la conducerea statului nu erau anunțate cu nimic de copilăria fiecăreia dintre ele. Apoi amândouă Elisabetele și-au sacrificat, practic, marile iubiri în favoarea servirii Patriei.

„Cele două Elisabete au fost întâmpinate cu neîncredere de clasa politică exclusiv masculină și plină de prejudecăți misogine la începutul domniilor lor. Chiar dacă fiecare avea 25 de ani la urcarea pe tron, ele erau considerate doar niște «copile» incapabile să ducă uriașa povară a conducerii regatului, unul care începea deja, în fiecare caz, să aibă probleme evidente. Încetul cu incetul însă, pozițiile politice și de reprezentare socială ale celor două Elisabete s-au consolidat durabil, ele devenind lideri naționali și supranaționali incontestabili, personaje iubite de popor (față de care au știut să se apropie inclusiv la propriu, fizic, comunicând direct cu acesta și făcând periodic «băi de mulțime») și respectate de întregul mapamond.

Dincolo de asta sau tocmai din acest motiv, aparent fragilele ființe de sex feminin au dovedit fiecare incredibile aptitudini sportive. Și Elisabeta I și urmașa ei de peste patru veacuri, Elisabeta a II-a, au fost pasionate de călărie și de vânătoare, pe care le-au practicat cu o dexteritate de nebănuit. Amândouă au mers până la ultimele consecințe, știind să trimită săgeata ultimă sau să apese decisiv pe trăgaciul puștii cu luneta pentru a-și adjudeca trofeele. Și nu doar niște trofee cinegetice”. (Dan-Silviu Boerescu)

Volumul poate fi comandat la preț special din librăria online a Editurii Neverland!

Puteți câștiga una dintre cele trei cărți „Cele două Elisabete. Mituri istorice reanalizate despre cele mai longevive suverane britanice”, participând la concursul desfășurat pe pagina de Facebook a Revistei Historia. Detalii, aici.