Editura Corint public─â ÔÇ×M─ân─âstirea rom├ón─âÔÇŁ, album fotografic bilingv semnat de Ale╚Ťa Sa Regal─â Principesa Sofia a Rom├óniei jpeg

Editura Corint public─â ÔÇ×M─ân─âstirea rom├ón─âÔÇŁ, album fotografic bilingv semnat de Ale╚Ťa Sa Regal─â Principesa Sofia a Rom├óniei

Bucure╚Öti, 29 octombrie 2021 ÔÇô Anul acesta, Editura Corint celebreaz─â ziua de na╚Ötere a Alte╚Ťei sale Regale Principesa Sofia a Rom├óniei printr-o apari╚Ťie editorial─â special─â. Albumul fotografic bilingv M─ân─âstirea rom├ón─â. S─ârb─âtorind comunit─â╚Ťile spirituale ale Rom├óniei/The Romanian Monastery. Celebrating RomaniaÔÇÖs Spiritual Communities ├«ncoroneaz─â de azi imprintul Corint Istorie cu blazon.

La treizeci de ani dup─â ce a p─â╚Öit prima oar─â pe p─âm├ónt rom├ónesc, Alte╚Ťa Sa Regal─â Principesa Sofia imortalizeaz─â ├«n albumul de fa╚Ť─â, prin imagini de o deosebit─â emo╚Ťie artistic─â ╚Öi tehnic─â fotografic─â, p─âr╚Ťi de istorie rom├óneasc─â, a╚Öa cum le-a redescoperit ochiul ├«nsetat de a cunoa╚Öte at├ót cele patru l─âca╚Öuri ÔÇô m─ân─âstirile Horezu, S├ómb─âta de Sus, V─âratec ╚Öi Sucevi╚Ťa ÔÇô, c├ót mai ales pe cei care prin via╚Ťa lor de zi cu zi, ordonat─â de chemarea religioas─â, dau sens istoriei acestor locuri. 

Alte╚Ťa Sa Regal─â Principesa Sofia este recunoscut─â drept c─âl─âtoarea familiei regale rom├óne. Devotamentul s─âu pentru arta fotografic─â nu este egalat, poate, dec├ót de marea sa capacitate de a empatiza cu via╚Ťa celor care adesea nu st├órnesc interesul camerelor foto. A╚Öa cum, pe bun─â dreptate, spune Adrian Cioroianu ├«n prefa╚Ťa albumului, ÔÇ×lumea surprins─â ├«n aceste minunate fotografii este una pe care majoritatea rom├ónilor, de fapt, nu o cunosc dec├ót la suprafa╚Ť─â ÔÇô de╚Öi, se ╚Ötie, Biserica este una dintre institu╚Ťiile cele mai populare ╚Öi mai respectate ├«n ╚Ťar─â. Mul╚Ťi rom├óni merg cu regularitate la biseric─â, mul╚Ťi viziteaz─â numeroasele m─ân─âstiri cu valoare istoric─â ale ╚Ť─ârii, dar pu╚Ťini sunt cei care ajung s─â cunoasc─â via╚Ťa din interiorul acestoraÔÇŁ. 

Manastirea Romana jpg jpeg

├Än pelerinajul s─âu la cele patru m─ân─âstiri reprezentative pentru istoria ╚Öi cultura Rom├óniei, Alte╚Ťa Sa Regal─â Principesa Sofia a fost g─âzduit─â timp de c├óteva zile at├ót la Horezu, c├ót ╚Öi la S├ómb─âta de Sus, V─âratec ╚Öi Suceava. Astfel, a putut observa ╚Öi contempla, al─âturi de comunit─â╚Ťile de maici sau de c─âlug─âri, via╚Ťa de zi cu zi a acestora ÔÇô cum se gospod─âresc, cum interac╚Ťioneaz─â cu cei din afara sfintelor l─âca╚Öuri, serviciul religios etc. A fost mereu ├«nso╚Ťit─â, nu doar de maici ori c─âlug─âri, ci ╚Öi de fiica sa Elisabeta-Maria (Elaz), f─âr─â s─â se despart─â ├«ns─â de aparatul foto. 

Imaginile ÔÇ×salvateÔÇŁ de Alte╚Ťa Sa Regal─â Principesa Sofia, care beneficiaz─â ╚Öi de explica╚Ťii pe m─âsur─â, constituie adev─ârate fragmente de interpretare istoric─â ╚Öi de antropologie cultural─â. Prin albumul propus, Alte╚Ťa Sa Regal─â Principesa Sofia aduce ├«ntr-o binemeritat─â actualitate spiritul locului ╚Öi al timpului celor patru m─ân─âstiri ortodoxe din Rom├ónia, nu doar prin bunurile patrimoniale la a c─âror conservare contribuie zi de zi c─âlug─âri╚Ťele ╚Öi c─âlug─ârii care le locuiesc, perpetu├ónd o tradi╚Ťie de multe secole, ci mai ales prin devotamentul lor fa╚Ť─â de oameni ╚Öi de Dumnezeu.    

Albumul realizat de Alte╚Ťa Sa Regal─â Principesa Sofia este o remarcabil─â demonstra╚Ťie prin intermediul fotografiilor a modului ├«n care o comunitate, mai strict sau mai lejer delimitat─â, poate tr─âi frumos, s─ân─âtos ╚Öi demn ├«n comuniune. Totodat─â, albumul poate fi perceput ca dovad─â material─â a puternicei leg─âturi spirituale a Alte╚Ťei Sale Regale Pricipesa Sofia cu patria tat─âlui s─âu, Regele Mihai, patrie care i-a fost interzis─â de regimul comunist jum─âtate de secol.