Dezbaterile CSIC: România interbelică  Continuități și diferențe  jpeg

Dezbaterile CSIC: România interbelică. Continuități și diferențe.

Care este imaginea pe care o avem despre perioada interbelică în istoria României? A fost momentul de dezvoltare accelerată a țării sau este doar un mit? Ce era România interbelică – societatea în care se afirmau nume ale culturii românești precum Mircea Eliade, Emil Cioran ori Mihail Sebastian-sau comunitatea în care 2 din 5 oameni nu știau să citească? Era sistemul politic o democrație funcțională și un reper pentru posteritate? Avea clasa politică a epocii un caracter meritocratic?

Plecând de la o imagine creată adeseori în urma comparației cu anii comunismului și cu tranziția postdecembristă, perioada interbelică este în general idealizată. Existența acestei perspective mitizante asupra României dintre cele două războaie mondiale obligă la o reevaluare obiectivă, lipsită de patimi. Vom încerca să găsim unele răspunsuri joi, 27 martie 2014, de la ora 18:00 la Biblioteca Academiei Române (Calea Victoriei, nr. 125). Invitații primei dezbateri CSIC din acest an vor fi Adrian Majuru (istoric, directorul Muzeului de Istorie al Municipiului București), Cristian Troncotă (istoric, profesor asociat la Academia Națională de Informații) şi Florin Müller (istoric, profesor universitar la Facultatea de Istorie a Universității București), iar discuția va fi moderată de Sorin Lavric (filozof).

Despre „Dezbaterile CSIC”

Într-un mediu public dominat de superficialitate, stereotipii manipulatorii şi abordări reducţioniste, „Dezbaterile CSIC” îşi propun să aducă în discuţie subiecte de istorie contemporană de interes general pentru societatea românească. Scopul principal al acestor întâlniri îl reprezintă prezentarea unor puncte de vedere diferite asupra unor subiecte controversate, dar care modelează societatea contemporană, într-o atmosferă echilibrată, argumentată şi de bun simţ.

Conceptul „Dezbaterilor CSIC” presupune invitarea unor invitaţi de marcă, specialişti în domeniile supuse discuţiilor sau personalităţi publice cu un interes aparte pentru subiect, și a unui moderator (în persoana filosofului Sorin Lavric). Întâlnirile vor porni de la o prezentare generală a temei supuse dezbaterii, realizată de cercetătorii Centrului de Studii în Istorie Contemporană, şi vor continua pe câteva direcţii sugerate de către organizatori şi moderator.

În 2013, „Dezbaterile CSIC” au avut ca teme rezistenţa armată anticomunistă din România (26 martie), relaţiile stat-Biserică în intervalul 1945-1990 (11 iunie), respectiv informatorii Securităţii (16 octombrie). Printre invitaţii care au luat parte la discuţii se numără istoricii Liviu Pleşa, Adrian Nicolae Petcu, Clara Mareş, pictorul Ştefan Câlţia, violonistul Ioana Raluca Voicu-Arnăuţoiu, criticii literari Dan C. Mihăilescu, Alex. Ştefănescu, foştii deţinuţi politici Radu Ciuceanu, pr. Nicolae Bordaşiu.

Partener principal:Fundaţia Konrad Adenauer România.

Intrarea publicului este liberă, în limita locurilor disponibile.