Dezbatere despre Tezaurul României de la Moscova jpeg

Dezbatere despre Tezaurul României de la Moscova

­čôü Carte
Autor: Redac╚Ťia
­čŚô´ŞĆ 8 decembrie 2016

100 de ani. At├ót se ├«mplinesc anul acesta de la plecarea spre Moscova, ├«n 1916, a primului transport din Tezaurul Rom├óniei. Luni, pe 12 decembrie, la ora 19.00, ├«n libr─âria Humanitas de la Ci╚Ömigiu, cu trei zile ├«nainte ca un secol ├«ntreg s─â fi trecut de atunci, Editura Humanitas lanseaz─â ÔÇ×Tezaurul Rom├óniei de la Moscova, Inventarul unei istorii de o sut─â de ani", o carte important─â, cea mai ampl─â publicat─â p├ón─â acum pe acest subiect. La dezbaterea organizat─â cu aceast─â ocazie vor participa Marian Voicu, autorul c─âr╚Ťii ╚Öi al documentarului cu acela╚Öi titlu, Cristian Diaconescu, fost Ministru de Externe, Cristian P─âunescu, consilier al Guvernatorului B─âncii Na╚Ťionale a Rom├óniei ╚Öi Ion Bistreanu, fost Ambasador ├«n spa╚Ťiul r─âs─âritean. Discu╚Ťia va fi moderat─â de C─ât─âlin Gombo╚Ö, jurnalist. 

Accesul la eveniment este liber și se face printr-o rezervare prin Eventbook.

15326204 1144187875666147 4085105325341328632 o 0 jpg jpeg

├Än volumul ÔÇ×Tezaurul Rom├óniei de la Moscova, Inventarul unei istorii de o sut─â de ani", jurnalistul Marian Voicu prezint─â p─âienjeni╚Öul de negocieri pe acest subiect, ├«ncepute ├«nc─â de la finalul Primului R─âzboi Mondial, dar care au l─âsat problema Tezaurului ├«n mare parte nerezolvat─â, marcat─â de scurte ├«mbun─ât─â╚Ťiri conjuncturale ╚Öi de tergivers─âri f─âr─â sf├ór╚Öit. Toate regimurile politice care au venit la putere de atunci au cerut ru╚Öilor Tezaurul. Aceast─â istorie complicat─â a fost reconstituit─â ├«n urma unei document─âri foarte serioase, pe baza consult─ârii arhivei diplomatice, a rapoartelor ╚Öi proceselor verbale oficiale, a inventarelor valorilor evacuate, materialelor ap─ârute ├«n pres─â, a jurnalelor personalit─â╚Ťilor implicate, a coresponden╚Ťei oficiale ╚Öi a altor documente de arhiv─â ╚Öi con╚Ťine interviuri luate de Marian Voicu ╚Öi Liviu Iurea unor speciali╚Öti ╚Öi diploma╚Ťi rom├óni ╚Öi ru╚Öi. Multe din documentele publicate ├«n volum sunt inedite.

Pentru cei mai mul┼úi dintre rom├óni, Tezaurul ├«nseamn─â aurul B─âncii Na┼úionale a Rom├óniei. ┼×i totu┼či, acesta reprezenta mai pu┼úin de o zecime din valoarea bunurilor evacuate ├«n Rusia ├«n 1916 ┼či 1917. Rom├ónii au expediat atunci tezaurele B─âncii Na┼úionale ┼či ale Casei de Depuneri ┼či Consemna┼úiuni, ale b─âncilor private ┼či ale institu┼úiilor publice, bijuteriile Coroanei, cele mai importante obiecte de art─â din muzee ┼či colec┼úiile private, odoarele m─ân─âstire┼čti, colec┼úiile numismatice, arhivele statului, arhivele diplomatice, manuscrisele, c─âr┼úile rare, ├«n fine, tot ce reprezenta, ca patrimoniu, identitatea na┼úiunii rom├óne, ├«ncep├ónd cu secolul al XIV-lea.

S-a ├«ntors Tezaurul de la Moscova! De dou─â ori ├«n 100 de ani s-a transmis aceast─â veste. ├Än 1935, ├«n l─âzile ajunse ├«n ╚Ťar─â s-au descoperit documente de arhiv─â, h─âr╚Ťi cadastrale, documente de proprietare de o mare ├«nsemn─âtate istoric─â pentru noi. Iar ├«n 1956 am primit colec╚Ťia numismatic─â, odoarele biserice╚Öti, tezaurul de la Pietroasa, obiecte de art─â medieval─â, art─â modern─â ╚Öi contemporan─â, care ├«ntre timp fuseser─â scoase din cutiile sigilate ├«n care se p─âstrau la Moscova ╚Öi restaurate. De fiecare dat─â restituirea a fost prezentat─â ca un gest de m─ârinimie, care urm─ârea o normalizare a rela╚Ťiilor dintre cele dou─â state. Cu impact emo╚Ťional mare, dar urmat de constatarea c─â lipsesc p─âr╚Ťi esen╚Ťiale din ce s-a trimis, fiecare transport a deschis ╚Öi noi apeluri pentru restituirea complet─â a Tezaurului, ├«n special a rezervei de aur a B─âncii Na╚Ťionale ╚Öi a bijuteriilor Reginei Maria.

ÔÇ×├Äncerca┼úi s─â ├«i povesti┼úi unui rus rezonabil, f─âr─â s─â v─â ├«nfierb├ónta┼úi, istoria Tezaurului rom├ónesc. Ve┼úi trece, exaspera┼úi, de la problema simpl─â a unei datorii nepl─âtite, crean┼ú─â transmis─â din genera┼úie ├«n genera┼úie, p├ón─â la Basarabia, r─âzboiul de pe Frontul de Est, instalarea comunismului ├«n Rom├ónia sau scutul de la Deveselu. 

Pentru noi, chestiunea Tezaurului este simpl─â:le-am dat ru┼čilor toat─â avu┼úia noastr─â, spre p─âstrare, cu acte ├«n regul─â. De 100 de ani le-o cerem ├«napoi. Pentru rom├óni, rezolvarea problemei Tezaurului ar duce la ├«mbun─ât─â┼úirea rela┼úiei bilaterale. 

Pentru ru┼či, ├«mbun─ât─â┼úirea rela┼úiilor bilaterale ar duce la rezolvarea problemei Tezaurului. Iat─â o situa┼úie f─âr─â ie┼čire." (Marian Voicu)