De la Brătianu la Brâncuși, de la Cantacuzino la Ceaușescu jpeg

De la Brătianu la Brâncuși, de la Cantacuzino la Ceaușescu

­čôü Carte
Autor: Redac╚Ťia

Artmark Historical Estate lanseaz─â albumul cu acela╚Öi nume, care reune╚Öte toate monumentele din portofoliu sub o ini╚Ťiativ─â inovatoare de a crea o carte contemporan─â dedicat─â caselor aparent uitate ├«n istorie. Pe pia╚Ťa din Rom├ónia nu exist─â o astfel edi╚Ťie, aceasta fiind prima de acest gen, cre├ónd ├«n acest fel un precedent

De la re╚Öedin╚Ťe puternic mediatizate precum Vila de protocol al lui Nicolae Ceau╚Öescu de la Predeal, Cula Mald─âr-Greceanu, Castelul Teleki sau Palatul Crissoveloni ÔÇô Cantacuzino, la re╚Öedin╚Ťe cu pove╚Öti nemuritoare precum Vila Zottu, Hotelul dÔÇÖAngleterre, Vila Take Ionescu, Casa Muzeu Br├óncu╚Öi sau Conacul Br─âtianu, albumul prezint─â istoriile documentate ale acestora ├«ntr-o manier─â accesibil─â, pres─ârat─â cu detalii inedite ╚Öi fotografii spectaculoase. 

Un exemplu, Conacul Br─âtianu de la Florica, atestat documentar ├«nc─â din 1829 ╚Öi aflat ├«n 2015 ├«n condi╚Ťii foarte bune, este conacul ├«n care s-a n─âscut ┼či a tr─âit cea mai important─â familie de oameni politici rom├óni, o adev─ârat─â dinastie civil─â care a dat ┼ú─ârii nu mai pu┼úin de trei prim-mini┼čtri. Format din conac, ferm─â, capel─â, cram─â, gar─â ┼či chiar un observator astronomic, toate amplasate ├«n mijlocul unui vast parc, ├«nconjurat de celebrele podgorii de la ╚śtef─âne╚Öti, conacul este o somptuoas─â re┼čedin┼ú─â boiereasc─â, ├«n care au fost luate unele dintre cele mai importante decizii din istoria noastr─â antebelic─â ╚Öi interbelic─â. 

├Än anul 1948 conacul a fost na┼úionalizat, iar dup─â 1970 a fost restaurat pentru a deveni ÔÇ×cas─â de oaspe┼úiÔÇŁ a nomenclaturii vremii. Din 1990, conacul g─âzduie╚Öte Centrul de Cultur─â ÔÇ×Br─âtianuÔÇŁ. La ├«nceputul anului 2013, conacul a fost retrocedat mo╚Ötenitorilor, care ╚Öi-au exprimat ulterior inten╚Ťia de v├ónzare si au semnat cu Ministerul Culturii un acord de v├ónzare-cump─ârare pentru suma de 3 milioane de euro, care a fost ulterior derogat c─âtre Consiliul Jude╚Ťean Arge╚Ö, care nici p├ón─â ├«n prezent nu a finalizat achizi╚Ťia sau avansat o alt─â ofert─â. De╚Öi proprietarii au primit oferte de cump─ârare din zona privat─â, momentan sunt bloca╚Ťi ├«n i╚Ťele exercit─ârii dreptului de preemp╚Ťiune de c─âtre statul rom├ón, procedura debutat─â ╚Öi nefinalizat─â, de c├ó╚Ťiva ani (fa╚Ť─â de termenul de 60 de zile prev─âzut de lege), precum ├«n alte nefericite situa╚Ťii. 

Oare publicul ar trebui să se grăbească să admire această capodoperă de arhitectură și istorie importantă a României, cât mai este posibil?

Albumul Artmark Historical Estate va putea fi achizi╚Ťionat din art-boutique-ul Dependent de Art─â, aflat ├«n Palatul Cesianu-Racovi╚Ť─â, str. C.A. Rosetti, nr. 5. 

casa bratianu jpg jpeg
Casa Br─âtianu

Casa Br─âtianu

casa bratianu interior jpg jpeg
Casa Br─âtianu, interior

Casa Br─âtianu, interior

casa muzeu brancusi de langa hobita jpg jpeg
Casa Muzeu Br├óncu╚Öi l├óng─â Hobi╚Ťa

Casa Muzeu Br├óncu╚Öi l├óng─â Hobi╚Ťa

castelwesselenyi jibou jpg jpeg
Castelul Wesselenyi

Castelul Wesselenyi

castel wesselenyi interior jpg jpeg
Castel Wesselenyi, interior

Castel Wesselenyi, interior

hotel intim constanta jpg jpeg
Hotel Intim, Constan╚Ťa

Hotel Intim, Constan╚Ťa

hotel intim interior jpg jpeg
Hotel Intim, interior

Hotel Intim, interior

palatul crissoveloni   cantacuzino jpg jpeg
Palatul Crissoveloni - Cantacuzino

Palatul Crissoveloni-Cantacuzino

palatul crissoveloni   cantacuzino interior jpg jpeg
Palatul Crissoveloni - Cantacuzino, interior

Palatul Crissoveloni-Cantacuzino, interior