DE CITIT | Recomandări de lectură în perioada martie   aprilie 2021 jpeg

DE CITIT | Recomandări de lectură în perioada martie - aprilie 2021

╚śoptit la ureche

Sunt fr├ónturile, buc─â╚Ťile de poveste pe care nu le-a v─âzut nimeni. Acele sentimente ca o ╚Öoapt─â la ureche, ca o atingere delicat─â de deget. Pove╚Ötile de dragoste at├ót de mari, dar at├ót de intime.  


humanitas jpg jpeg

╚śapte pove╚Öti sunt la num─âr ÔÇô ╚Öapte, ca o magie. Sunt sentimente deslu╚Öite din biografii, citite printre r├ónduri, m─ârturisite cu dor. Sunt pove╚Öti care nu au fost ├«nregistrate, care nu au avut p├ón─â acum r├óndurile lor ├«n istorie. Sunt pove╚Öti adev─ârate, care fac parte dintr-o lume pierdut─â ÔÇô plasate ├«ntre secolele XIX ╚Öi XX ÔÇô ╚Öi care poart─â cititorul pe at├ót de multe meleaguri ÔÇô Nisa, Londra, Paris, Sulina, Basarabia sau un s─âtuc din Lombardia. Ca ├«nso╚Ťitori de drum sunt oameni mai pu╚Ťin cunoscu╚Ťi, dar cu pove╚Öti spectaculoase, dar ╚Öi personalit─â╚Ťi din istorie, care ne sunt at├ót de aproape ÔÇô Neagu Djuvara, principesa Elisabeta, Florence Baker.  

Autoare: Tatiana Niculescu 
Editura: Humanitas 
Num─âr de pagini: 176 
www.libhumanitas.ro 

Pove╚Öti, amintiri, scrisori 

Un atent martor al vremurilor sale, Pia Alim─âne╚Ötianu, fiica marelui politician Ion C. Br─âtianu, pune laolalt─â pove╚Öti, amintiri, sentimente. Oamenii, locurile de demult sunt descri╚Öi ├«n cel mai mic detaliu, dup─â cum spune ╚Öi ├«ngrijitoarea volumului, Monica Pillat, cele dou─â p─âr╚Ťi ale c─âr╚Ťii amintesc de atmosfera nuvelelor lui Ioan Slavici, de pitorescul drume┼úiilor lui Calistrat Hoga┼č, dar ┼či de melancolia unor crea┼úii ale lui Mihail Sadoveanu. 


Prin cetatea lui Bucur  Trecutul viu 01 jpg jpeg

Capitolul cu greutate, nu doar sentimental─â, ci ╚Öi istoric─â, este cel dedicat scrisorilor Piei c─âtre nepotul preferat, Ion Pillat. Pia ├«╚Öi iubea at├ót de mult nepotul ├«nc├ót dup─â arestarea lui, ├«n 1959, nu a mai vrut s─â m─ân├ónce ┼či nici s─â bea ap─â, pentru a-┼či gr─âbi plecarea. A murit ├«n ziua de 12 octombrie 1962. Cele ÔÇ×35 de Scrisori de la FloricaÔÇŁ nu au fost expediate niciodat─â, dar acum sunt trimise, din trecut, c─âtre noi to╚Ťi.  

Autoare: Pia Alim─âne╚Ötianu 
Editura: Corint 
Num─âr de pagini: 240 
www.edituracorint.ro 

Unitate ├«n diversitate? 

Cine erau popoarele, culturile care f─âceau parte din Imperiul Habsburgic ├«ncep├ónd cu cea de-a doua jum─âtate a secolului al XIX-lea ╚Öi p├ón─â la finalul Primului R─âzboi Mondial? Care erau clasele sociale ├«n imperiu ╚Öi cum interac╚Ťionau ele? A fost diversitatea un factor important ├«n destr─âmarea Imperiului? ╚śi, mai ales, ce s-a ├«nt├ómplat cu popoarele fostei monarhii dup─â terminarea Marelui R─âzboi?  


polirom jpg jpeg

Monarhia Habsburgic─â (1848-1918). Volumul II. Popoarele Imperiului 

Edi┼úie ├«n limba rom├ón─â coordonat─â ┼či ├«ngrijit─â de Rudolf Gr├Ąf 
Editura: Polirom 
Num─âr de pagini: 400 
www.polirom.ro 

Dubla identitate a celui de-al Treilea Reich 

1933, Berlin. William E. Dodd devine primul ambasador al SUA ├«n Germania nazist─â a lui Hitler. Profesor ├«n Chicago, Dodd ├«╚Öi aduce cu el ╚Öi so╚Ťia, fiul ╚Öi fiica, Martha, care este fascinat─â de via╚Ťa din cel de-al Treilea Reich ÔÇô at├ót de fascinat─â ├«nc├ót ajunge s─â se ├«ndr─âgosteasc─â de primul ╚Öef al Gestapoului, Rudolf Diels. 

Screen Shot 2021 03 29 at 11 11 57 png png

Dodd ╚Öi familia lui ├«ncep s─â ia contact cu Germania nazist─â din toate unghiurile sale: de la persecutarea evreilor ╚Öi legile ├«nsp─âim├ónt─âtoare care ├«ncepuser─â a fi aplicate p├ón─â la via╚Ťa boem─â a tinerilor nem╚Ťi, cunoscut─â prin intermediul Marthei. Este povestea unui martor pe c├ót se poate de obiectiv, poveste prin care se poate ├«n┼úelege mai clar de ce lumea nu a recunoscut amenin╚Ťarea grav─â reprezentat─â de Hitler p├ón─â c├ónd Berlinul ╚Öi Europa nu au fost ├«necate ├«n s├ónge ╚Öi ├«n teroare.

Autor: Erik Larson 
Editura: Litera 
Num─âr de pagini: 560 
www.litera.ro 

Acest articol a ap─ârut ├«n num─ârul 230 al revistei Historia, disponibil ├«n perioada 15 martie - 15 aprilie 2021 la toate punctele de distribu╚Ťie a presei (punctele Inmedio, chio╚Öcuri de ziare, benzin─ârii), dar ╚Öi ├«n format digital pe platforma paydemic.com 

Cump─âr─â Acum