Afișul expoziției „Aspecte ale periferiei Bucureștiului în perioada interbelică”

Cum arăta periferia Bucureștiului în perioada interbelică

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 4 septembrie 2023

Bucureștiul este un oraș care a crescut organic, un oraș deschis, primitor și care a cunoscut o permanentă extindere pe orizontală cu toate încercările de oprire a acestei expansiuni.

Pentru a exemplifica această mobilitate a limitelor urbane pornim din secolul al XV-lea, când orașul era coagulat în jurul palatului domnesc, pentru ca, nu după mult timp, să crească până în zona actualei Universități, apoi, înaintând în timp, către debutul veacului al XIX-lea să ajungă în zona palatului regal, iar la finele aceluiași secol orașul să fie delimitat de o șosea periferică circulară pe un traseu care unea gările Nord, Obor, Filaret și Cotroceni.

Acest traseu în timp și spațiu este posibil grație expoziției „Aspecte ale periferiei Bucureștiului în perioada interbelică”, realizată de Muzeul Municipiului București, la vernisajul căreia sunteți invitați să participați vineri, 15 septembrie 2023, ora 18.00, la Palatul Suțu (Bd. Ion C. Brătianu, nr 2).

Expoziția pune în fața vizitatorilor aspecte ale periferiei bucureștene din perioada interbelică, atunci când orașul se afla în plină transformare edilitar urbanistică. Această transformare a început dinspre centru către periferie, cunoscând totuși tempouri diferite. Evoluția organică a orașului, în care periferia devine rapid zona centrală a fost modul prin care oraşul a crescut permanent.

Muzeul Municipiului București deține în patrimoniul său o documentare fotografică a zonelor care urmau să fie subiectul extinderii orașului făcute la dorința administrației și care stau la baza acestei expoziții. Traseul propus include diferite zone, de la șoseaua Colentina la cartierul Cotroceni, de la Herăstrău și Băneasa la Calea Văcărești, aspecte ale unei periferii dispărute în a doua parte a secolului trecut, când orașul s-a transformat structural în timpul regimului comunist.

Alcătuită exclusiv din fotografii din Colecția de Fotografii, cărți poștale și clișee fotografice a Muzeului Municipiului București expoziția propune vizitatorilor o călătorie în timp prin periferia Capitalei din perioada interbelică surprinsă în 60 de imagini. Periferia a fost documentată de fotografi precum C. Tadeu, Alfons și A. Gh. Ebner, fiind expuse și o serie de imagini ai căror autori nu au fost identificați. (Cezar Petre Buiumaci, curator, muzeograf, Muzeul Municipiului București)

Citește mai multe amănunte pe site-ul Muzeului Municipiului București