Confesiunile protejatului lui Stalin  Cum a justificat Molotov invazia sovietic─â a Poloniei jpeg

Confesiunile protejatului lui Stalin. Cum a justificat Molotov invazia sovietic─â a Poloniei

Pe 1 septembrie 1939, la o s─âpt─âm├ón─â dup─â semnarea Pactului Molotov-Ribbentrop, Germania Nazist─â a invadat Polonia. Pe 17 septembrie, Uniunea Sovietic─â a invadat estul Poloniei, f─âr─â nicio declara╚Ťie oficial─â de r─âzboi.

Armata Ro┼čie a ocupat teritoriile convenite ├«n anexa secret─â a tratatului de neagresiune ├«ncheiat ├«ntre Uniunea Sovietic─â ┼či Germania nazist─â. Invadarea Poloniei a luat sf├ór╚Öit la 6 octombrie 1939 cu ├«mp─âr╚Ťirea celei de-a Doua Republici Poloneze de c─âtre Germania ╚Öi URSS.

├Än cartea de memorii ÔÇŁConversa╚Ťii cu Molotov. ├Än cercul puterii comunisteÔÇŁ, publicat─â recent ├«n traducere rom├óneasc─â la editura Corint, fostul ministru sovietic de externe justific─â invadarea Poloniei prin refuzul guvernului de la Var╚Öovia de a accepta ÔÇŁajutorul sovieticÔÇŁ pentru a se ap─âra ├«mpotriva atacului german.

ÔÇŁPolonezii erau ne├«mp─âca╚Ťi. Am dus tratative cu englezii ╚Öi francezii ├«nainte de a discuta cu germanii: dac─â nu se vor ├«mpotrivi trupelor noastre ├«n Cehoslovacia ╚Öi Polonia, atunci, desigur, lucrurile noastre vor merge mai bine. Au refuzat, de aceea trebuia s─â lu─âm m─âsuri chiar ╚Öi par╚Ťiale, trebuia s─â ├«ndep─ârt─âm trupele germane. Dac─â nu am fi ie╚Öit ├«n ├«nt├ómpinarea germanilor ├«n anul 1939, ei ar fi ocupat toat─â Polonia p├ón─â la grani╚Ť─â. De aceea ne-am ├«n╚Ťeles cu ei (cu germanii ÔÇô n.r.). Ei trebuiau s─â fie de acord. Pactul de neagresiune este ini╚Ťiativa lor. Noi nu puteam ap─âra Polonia, pentru c─â ea nu voia s─â aib─â de-a face cu noi. Ei, ╚Öi dac─â Polonia nu vrea, iar r─âzboiul e la o arunc─âtur─â de b─â╚Ť, atunci da╚Ťi-ne nou─â m─âcar acea parte din Polonia care, consider─âm noi, apar╚Ťine necondi╚Ťionat Uniunii SovieticeÔÇŁ, spunea Molotov ├«ntr-o convorbire cu poetul Feliks Ciuev, din anul 1978.

Cartea publicat─â de editura Corint sintetizeaz─â cele 139 de conversa╚Ťii pe care poetul Feliks Ciuev le-a avut cu Viaceslav Molotov, fostul ministrul de externe al URSS ├«n perioada lui Stalin, de-a lungul a 17 ani, din 1969 p├ón─â ├«n 1986. Cu o consecven╚Ť─â specific─â disciplinei de partid, Molotov ├«╚Öi aminte╚Öte despre camaraderia cu Lenin, despre rolul pe care l-a jucat ├«n lovitura de stat bol╚Öevic─â din octombrie 1917 ╚Öi activitatea din timpul lui Stalin, cu negocierile pentru semnarea pactului germano-sovietic (1939), dar ╚Öi despre ├«nl─âturarea sa din via╚Ťa politic─â, petrecut─â ├«n timpul lui Hru╚Öciov.

Conversa╚Ťii cu Molotov. ├Än cercul puterii comuniste

conversatii cu molotov 01 jpg jpeg

Autori: Feliks Ciuev, Viaceslav Molotov

Editura: Corint; num─âr pagini: 672; pre╚Ť: 39,90 lei.

Cite╚Öte ╚Öi: 

De ce s-a semnat infamul Pact Ribbentrop ÔÇô Molotov? 

Protocolul adi┼úional secret al Pactului de neagresiune dintre U.R.S.S. ┼či Germania (23 august 1939) 

Polonia sf├ó┼čiat─â ├«ntre Hitler ┼či Stalin