Urmuz (Demetru Demetrescu-Buzău), într-o fotografie din anul 1915 (© Artmark)

Conferințele Dalles: „Urmuz - inimitabilul înainte-mergător“

Fundația Culturală Dalles a Academiei Române organizează joi, 28 martie 2024, conferința „Urmuz - inimitabilul înainte-mergător“, susținută de academician Gheorghe Păun. Evenimentul va avea loc în spațiul Sălii „Dalles“ din Bd. Nicolae Bălcescu nr. 18, începând cu ora 18. Intrarea este liberă.

Conferința susținută de academician Gheorghe Păun va oferi o scurtă privire retrospectivă asupra receptării operei lui Urmuz (foto sus) în cei 100 de ani trecuți de la moartea autorului, propunându-și mai degrabă să formuleze întrebări decât să sugereze răspunsuri care ar putea explica fascinația exercitată de autorul „paginilor bizare“, informează un comunicat al Academiei Române.

Considerat precursor al multor mișcări de avangardă literară din secolul XX, devenit obiect al unui veritabil cult al avangardiștilor români în jurul anului 1930, o revelație pentru toate generațiile, Urmuz a fost un mare singuratic, un personaj straniu chiar, apărut ca o „orhidee neagră într-un lan de grâu“, cum îl caracteriza poetul Vasile Voiculescu. A uimit prin originalitatea sa și a exercitat o influență durabilă, aparent deloc căutată. Opera sa, de doar câteva zeci de pagini, dă încă de lucru exegeților, biografia sa are încă enigme. Imitat adesea, aproape niciodată cu succes, cunoaște o posteritate considerată uluitoare.

Folosind experiența Anului Urmuz 2023, în care academician Gheorghe Păun a inițiat și coordonat un amplu program omagial dedicat scriitorului, conferința va incita publicul să reflecteze asupra profunzimii și unicității operei urmuziene, asupra mecanismelor de construcție literară (logică și stilistică), asupra relației specifice dintre biografie și operă.

Academician Gheorghe Păun, membru al Academia Europaea, este matematician-informatician, specialist în teoria automatelor și limbajelor formale, în biocalculabilitate și are o excepțională vizibilitate internațională, fiind cel mai citat informatician din România.

A fost însă dintotdeauna preocupat de jocuri logice, de literatură și de cultură în general. De 15 ani realizează revista Curtea de la Argeș. Detalii privind activitatea și personalitatea complexă a acad. Gheorghe Păun (membrane computing/P systems, jocul de GO, cărți publicate, revista etc.) sunt disponibile pe site-ul Academiei Române în pagina care îi este dedicată.

Sala „Dalles“, construită între anii 1930-1932 de Academia Română, conform clauzelor testamentului Elenei Dalles, și confiscată abuziv în 1948 de către regimul comunist, revine la funcționalitatea sa inițială. Începând cu anul 2023, celebra Sală „Dalles“, edificiu reper în istoria culturală a capitalei, beneficiază de un program de conferințe și dezbateri structurat de Academia Română, prin Fundația Culturală Dalles. Conferințele se desfășoară lunar, joia, începând cu ora 18, în a treia sau a patra săptămână a fiecărei luni. Intrarea la toate manifestările este gratuită.