Conferința „Moștenirea lui Alexandru în fața Romei” la Muzeul George Severeanu

Conferința „Moștenirea lui Alexandru în fața Romei” la Muzeul George Severeanu

Muzeul George Severeanu găzduiește miercuri, 22 mai 2024, începând de la ora 18.00, conferința „Moștenirea lui Alexandru în fața Romei. Despre seriile rare de stateri mithridatici timpurii din Istros și Tomis”, prezentată de dr. Emanuel Petac, cercetător științific, Cabinetul Numismatic al Bibliotecii Academiei Române.

Conferința se va axa pe locul orașelor gecești din vestul Mării Negre în primul război mithridatic (88-84 a.Chr.). Accesul la eveniment se va face în baza unei rezervări prin email la adresa muzeul.severeanu@muzeulbucurestiului.ro până miercuri, 22 mai, ora 16.00, cu confirmare, în limita locurilor disponibile. Preț bilet: 10 lei. Achiziționarea biletului se face la stand, înaintea începerii conferinței, informează un comunicat al Muzeului Municipiului București.

„După circa un secol în care metalul prețios este o raritate în zonă, iar emisiunile proprii ale orașelor lipsesc, fie ele stateri sau tetradrahme, spațiul vest-pontic este din nou inundat de aur. Ca și în urmă cu un secol și jumătate, urmare a unui război. Examinarea atentă a acestor emisiuni monetare ne obligă să ne punem întrebarea dacă toate trebuie atribuite anilor de război sau putem decela semnele unor contacte preliminare?”

Având o experiență de peste 30 de ani în cercetarea numismatică, dr. Emanuel Petac este unul dintre cei mai avizați cercetători ai numismaticii perioadei elenistice, autor al unor contribuții esențiale legate de emisiunile monetare ale cetăților vest-pontice și nu numai în timpul perioadei elenistice. Președinte al Societății Numismatice Române, președinte al Comisiei Naționale a Muzeelor și Colecțiilor din România, conduce în prezent Cabinetul Numismatic al Bibliotecii Academiei Române, fiind conservatorul fabuloasei colecții numismatice a Academiei Române.