Conferință MNAR: Artiști și soldați în Marele Război jpeg

Conferință MNAR: Artiști și soldați în Marele Război

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 22 ianuarie 2018

Muzeul Național de Artă al României vă invită joi, 25 ianuarie, la ora 16.00, în cadrul expoziției „Atelier de front. Artiști români în Marele Război” la conferinţa „Artiști și soldați: plasticienii atașați Marelui Cartier General și realizările lor, 1917-1918”, susținută de Dr. Adrian-Silvan Ionescu, director al Institutului de Istoria Artei „G. Oprescu”.

Conferința, organizată în cadrul expoziției „Atelier de Front. Artiști români în Marele Război”, are ca scop dezbaterea unor problematici mai puțin cunoscute publicului, legate de aspecte ale unor vieți de artist diferite, încărcate de încercări multiple. 

Printr-un ordin din 23 iunie 1917, generalul Constantin Prezan dispune constituirea unui grup de artiști mobilizați care să se dedice imortalizării unor scene de pe front ce, mai târziu, să formeze nucleul unui muzeu militar național. În acest fel, plasticienii aflați în acel moment sub arme erau scoși din linia de bătaie unde exista riscul de a-și pierde oricând viața, și utilizați mult mai folositor pentru țară și pentru anamneza Marelui Război. Din acel colectiv făceau parte pictorii Ștefan Dimitrescu, Ion Theodorescu-Sion, Camil Ressu, Constantin Petrescu-Dragoe, Gh. Ionescu Doru, Remus Troteanu, Horia Boambă, Emilian Lăzărescu, Toma Tomescu, și sculptorii Cornel Medrea, Oscar Han, Dimitrie Mățăuanu, I. Iordănescu, Richard Hette și Anghel Chiciu. Ei au primit spații de lucru în localul Școlii de Belle-Arte din Iași iar rezultatul eforturilor reunite a fost prezentat în două expoziții organizate în acel oraș în luna septembrie 1917 și în primăvara anului următor. Pe 30 martie 1918 expoziția a fost intinerată la Chișinău după unirea Basarabiei cu țara. Fără a fi mobilizat și fără a se alătura grupului de artiști-militari, pictorul Costin Petrescu s-a aflat și el la Iași, lucrând cu înfrigurare și lăsând pânze de mare forță, dar și două caiete cu însemnări despre viața din orașul supraaglomerat de refugiații civili din București, de soldați și ofițeri români de toate armele și gradele, de militari ruși bolșevizați, de membrii guvernului, ai Misiunii Militare Franceze și o amestecătură pestriță de aventurieri și profitori. 

Operele artiștilor ce au activat sub oblăduirea Marelui Cartier General au păstrat, prin linie, culoare și volum, întreaga dramă a participării românești la Marele Război.

Participarea se face pe baza biletului de intrare în expoziție (10 lei), în limita locurilor disponibile.