Conferința internațională „Fotografia românească. Perspective locale și tendințe europene“

Conferința internațională „Fotografia românească. Perspective locale și tendințe europene“

Biblioteca Națională a României și Institutul de Istoria Artei „G. Oprescu“ al Academiei Române organizează joi, 8 iunie 2023, conferința internațională „Fotografia românească. Perspective locale și tendințe europene”.

Evenimentul se va desfășura în Sala Mircea Eliade a Bibliotecii Naționale, din Bd. Unirii nr. 22, începând cu ora 10, informează un comunicat al Institutului de Istoria Artei „G. Oprescu“ al Academiei Române.

Conferința pornește de la premisa că istoria fotografiei a evoluat de la interesul acordat exclusiv aspectelor tehnice și curentelor artistice majore către istorii ale fotografiei naționale și diferite genuri fotografice (fotografie de presă, documentară, etnografică). Astăzi fotografia este un mediu reprezentare vizuală și documentare profund ancorat în transformările tehnologice contemporane, generat, mai nou, și de inteligența artificială.

Studiul istoriei fotografiei din România se află încă în perioada de pionierat, cu cercetări mai puțin cunoscute, chiar și publicului de specialitate. Preocupările recente ale cercetătorilor români, dincolo de inventarierea atelierelor fotografice active pe teritoriul României, se îndreaptă tot mai mult către aspectele activității și vieții fotografilor din secolele XIX– XX, verificate în surse din arhive.

În cadrul conferinței vor fi expuse studii dedicate istoriei fotografiei românești și europene de către cercetători din țară și din străinătate (Germania, Anglia și Cehia). O perspectivă nouă asupra tematicii va fi adusă de artiștii vizuali invitați, care vor prezenta într-o cheie filozofică și de bildungsroman fotografia documentară de război și cea de reenactment.

Programul conferinței poate fi consultat pe siteul Institutului de Istoria Artei „G. Oprescu“.