Conferința Ce a fost și este un disident? jpeg

Conferința Ce a fost și este un disident?

📁 Comunismul in România
🗓️ 15 aprilie 2013

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc vă invită marți, 23 aprilie 2013, ora 17.00, la conferința-dialog ”Ce a fost și ce este un disident?”, susținută de scriitorul, ziaristul și analistul politic Dorin Tudoran.

În cadrul dialogului cu Andrei Muraru, Președinte Executiv al IICCMER, Dorin Tudoran va discuta principalele caracteristici ale disidenţei anti-ceauşiste, modalităţile de luptă alese de disidenţi, precum și măsurile abuzive luate de către autorităţi împotriva acestora văzute în contextul disidenței central și est-europene. Disidenţa reprezintă principala modalitate de opoziție în fața regimurilor comuniste adoptată de contestatarii din interior, ea fiind favorizată şi de semnarea unor tratate internaţionale privind respectarea drepturilor omului. Astfel, disidenţa prin mijloace legale devine în ultimele decenii ale regimurilor comuniste principalul mijloc de opoziţie. Caracteristicile au fost militarea pentru respectarea drepturilor omului, semnalarea abuzurilor decidenţilor politici și solicitările pentru respectarea Tratatului de la Helsinki.

Despre Dorin Tudoran

S-a născut la Timișoara pe 30 iunie 1945 și este absolvent al Facultății de Filologie din București. Înainte de a părăsi România în 1985, a lucrat ca redactor la Revistele Românești pentru Străinătate, Flacăra și Luceafarul.A debutat editorial cu volumul Mic tratat de glorie, pentru care primește Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor în 1973, pentru ca în 1978 să fie laureat cu Premiul pentru poezie al Uniunii Scriitorilor, iar în 1992 cu Premiul Special al acestui for. În anul 2009 a fost distins cu Premiul Național de Poezie “Mihai Eminescu” – Opera Omnia. Dorin Tudoran și-a manifestat deschis opoziția față de regimul comunist, recurgând până la urmă la greva foamei ca formă de protest, iar în 1985 a părăsit țara și s-a stabilit în Statele Unite ale Americii.Între 1986 și 1987 a fost cercetător asociat la The Catholic University of America, Washington DC, ca bursier al Institutului pentru o Societate Deschisă (Open Society). A lansat și a fost directorul revistelor în limba română Agora (1987 – 1992), Meridian (1990 – 1992) și al revistei de limbă engleză democracy@large (2005 – 2007). A fost director al Democracy Fellows Program, World Learning, Washington DC, SUA (2009-2012). În prezent este cercetător asociat (din 1987) la Foreign Policy Research Institute (FPRI) din Philadelphjia, membru asociat al PEN Clubului Francez (din 1982), membru al Academiei Româno-Americane de Artă și Știință (din 1987) și consultant independent – Dezvoltare Internațională/International Development. Timp de 8 ani s-a aflat în conducerea executivă a Fundaţiei Internaționale pentru Sisteme Electorale (IFES), Washington, DC, SUA, ca Senior Director pentru Comunicare și Cercetare. A publicat aproape 20 de volume şi a fost onorat cu numeroase premii.

Vă așteptăm marți, 23 aprilie, ora 17.00, la Teatrul Odeon, sala Studio, Calea Victoriei 40-42, București.

Intrarea este liberă.