Colec╚Ťia Agapi salvat─â de la distrugere  A ├«nceput digitalizarea a 40 de ani de istorie  jpeg

Colec╚Ťia Agapi salvat─â de la distrugere. A ├«nceput digitalizarea a 40 de ani de istorie

├Än perioada 23 octombrie - 15 noiembrie, la MNAC Bucure╚Öti, va avea loc expozi╚Ťia ca parte din demersul fiicei sale, Nora Agapi, de a salva ╚Öi digitaliza colec╚Ťia imens─â de fotografii ale artistului ie╚Öean, dar ╚Öi de a prezenta public o parte din opera sa. Vernisajul expozi╚Ťiei va avea loc vineri, 23 octombrie, de la ora 16.00, la etajul IV al Muzeului Na╚Ťional de Art─â Contemporan─â din Bucure╚Öti.

Documentarist ╚Öi fotograf celebru ├«n Ia╚Öi, Ioan Matei Agapi a surprins peste 40 de ani de istorie ├«n fotografii, mii de negative, zeci de pl─âci de sticl─â, pelicul─â de film, aparate foto ╚Öi obiective ce au devenit una dintre cele mai mari colec╚Ťii vizuale private din Rom├ónia. Arhiva Agapi a fost ignorat─â timp de 30 de ani, fiind ╚Ťinut─â ├«n condi╚Ťii improprii, iar riscul de a se deteriora iremediabil a devenit realitate ├«n ultimii ani.

Oarecari   Ioan Matei Agapi  jpg jpeg

Pentru ca acest patrimoniu s─â nu dispar─â, Nora Agapi, fiica artistului, fotograf la r├óndul ei ╚Öi regizor al documentarului Timebox, a ├«nceput digitalizarea celor 10.000 de negative din colec╚Ťia Agapi, reu╚Öind p├ón─â acum s─â scaneze peste 1000 de negative din perioada 1968-1978, urm├ónd ca restul s─â fie digitalizate ╚Öi incluse treptat pe platforma online www.ioanagapi.ro care va fi lansat─â ├«n cadrul vernisajului de pe 23 octombrie.

Nora Agapi, fiica artistului a declarat c─â ÔÇ×acest proces de scanare ╚Öi digitalizare a negativelor din colec╚Ťia Agapi reprezint─â o continuare fireasc─â a ceea ce a reprezentat documentarul TIMEBOX. Adic─â, dorin╚Ťa mea de a face cunoscut─â munca titanic─â ╚Öi pasiunea tat─âlui meu, dar ╚Öi de a face publice lucr─ârile lui - o mo╚Ötenire vizual─â l─âsat─â lumii - pe platforma www.ioanagapi.ro. Arhiva lui de fotografii reprezint─â un material artistic ╚Öi istoric aparte, cu real─â valoare documentar─â, care valideaz─â identitatea colectiv─â a unui ora╚Ö, dar ╚Öi istoria unei na╚Ťii. Tocmai de aceea, punerea ├«n valoare a acestei arhive, recuperarea memoriei sociale ╚Öi salvarea acestui patrimoniu cultural sunt esen╚Ťiale ÔÇŁ.

Expozi╚Ťia , curatoriat─â de C─âlina B├órzu, prezint─â o selec╚Ťie de imagini din reportajele sale, dar ╚Öi fotografii personale de vacan╚Ť─â sau de la nun╚Ťi. Artistul a fotografiat diverse personalit─â╚Ťi din scena politic─â ╚Öi cultural─â, dar, ├«n egal─â m─âsur─â, ├«l interesau oamenii de r├ónd, pe care ├«i fotografia ├«ntr-o manier─â aparte. Fotografiile din expozi╚Ťie surprind modul ├«n care Ioan Matei Agapi se reg─âsea ├«n cei pe care ├«i fotografia, dar ╚Öi capacitatea lui de a vedea individul ╚Öi umanitatea indiferent de v├órsta, gen, statut sau clas─â social─â. 

C─âlina B├órzu, curatoarea expozi╚Ťiei, a ad─âugat c─â ÔÇ×fotograful avea un sim╚Ť al observa╚Ťiei ascu╚Ťit ╚Öi repera particularit─â╚Ťile unei situa╚Ťii sau ale unui individ pe care nu le trecea niciodat─â cu vederea. Oamenii simpli, numi╚Ťi chiar de el ÔÇťoarecariÔÇŁ ├«n noti╚Ťele sale, sunt adu╚Öi ├«n centrul aten╚Ťiei la fel cum au intrat ├«n aten╚Ťia lui. ├Än acela╚Öi timp expozi╚Ťia ├«l prezint─â pe fotograful Ioan Matei Agapi, o legend─â local─â la Ia╚Öi, dar mai pu╚Ťin cunoscut la nivel na╚Ťional ╚Öi interna╚Ťional. Cu aceast─â ocazie sunt puse ├«n lumin─â, nu doar personajele din fa╚Ťa aparatului de fotografiat, ci ╚Öi omul din spatele obiectivuluiÔÇŁ.

Expozi╚Ťia poate fi v─âzut─â ├«n perioada 23 octombrie - 15 noiembrie la Muzeul Na╚Ťional de Art─â Contemporan─â din Bucure╚Öti, de miercuri p├ón─â duminic─â, ├«ntre orele 11:00 - 18:00, doar cu respectarea condi╚Ťiilor de siguran╚Ť─â impuse de COVID 19. ACCESUL la vernisaj se va face pe baz─â de rezervare ├«n prealabil cu confirmare de primire la adresa elena24martin@gmail.com ├«n limita a 50 de locuri.

Proiect co-finan╚Ťat de AFCN, organizat de Manifest FILM ├«n parteneriat cu MNAC, CIRRUS Aircraft ╚Öi Scan Time.

Despre Ioan Matei Agapi (1936 - 2020) N─âscut la Hu┼či (jude┼úul Vaslui), Ioan-Matei Agapi a absolvit, ├«n 1966, Facultatea de Matematic─â-Mecanica a Universit─â┼úii ÔÇ×Al.I. CuzaÔÇŁ Ia┼či, iar ├«n 1968, ┼čcoala de film documentar ┼či anima┼úie din cadrul Studiourilor ÔÇ×Alexandru SahiaÔÇŁ Bucure┼čti, specialitatea operatorie ┼či regie de film documentar ┼či anima┼úie. A fost fotograf la ├Äntreprinderea Construc┼úii Montaj, Ia┼či (1965 ÔÇô 1968), corespondent TVR, Bucure┼čti (1968 ÔÇô 1990), profesor de fotografie ┼či film la ┼×coala Popular─â de Art─â Ia┼či (1969 ÔÇô 1990), Participa la numeroase saloane fotografice si festivaluri de filme, unde ob╚Ťine numeroase premii ├«n palmares, printre care ┼či Premiul Special al juriului la Festivalul de la Skopje (Macedonia), pentru filmul ÔÇ×Nu r─âzboiuluiÔÇŁ (1971).

Ioan Matei Agapi  jpg jpeg

Despre Nora Agapi - N─âscut─â ├«n Rom├ónia ├«n 1974, Nora Agapi a absolvit Universitatea Na╚Ťional─â de Film ├«n Bucure╚Öti (1998) ╚Öi a finalizat un master de Arte Digitale ├«n Grecia la Universitatea Fine Arts Athene (2010). Nora a lucrat ca director de imagine pentru mai multe documentare, multe dintre acestea fiind selectate ╚Öi premiate ├«n mari festivaluri (Berlin, Rotterdam ╚Öi multe altele). TIMEBOX (2018), documentarul ei de debut regizoral, a fost premiat ├«n multe festivaluri, ca Jihlava IDFF 2018 sau Dokufest Kosovo 2019.

Nora Agapi jpg jpeg

Despre C─âlina B├órzu - C─âlina B├órzu (n.1985) este curatorul Arhivei de Fotografie de la Muzeul Na╚Ťional de Art─â Contemporan─â din Bucure╚Öti unde lucreaz─â ca cercet─âtor ╚Öi arhivist din 2017. A absolvit sec╚Ťia Foto-Video ╚Öi Procesare Computerizat─â a imaginii la Universitatea de Art─â ╚Öi Design din Cluj-Napoca ├«n 2008 ╚Öi masteratul ├«n Istoria ╚Öi Teoria Fotografiei ╚Öi a Filmului la Universitatea Leiden, Olanda ├«n 2012. A colaborat ca cercet─âtor ╚Öi arhivist ├«n diverse proiecte precum: Daguerreobase cu Muzeul Na╚Ťional de Fotografie a Olandei, Roterdam (2013-2016), Muzeul Memoriei (2017-2019), Iscoada (2020) ╚Öi Imaginea Fotografica ├«ntre trecut ╚Öi viitor (2020).