Coiful corintic din bronz descoperit ├«n apa Siretului, expus la  Palatul Culturii din Ia┼či  jpeg

Coiful corintic din bronz descoperit ├«n apa Siretului, expus la Palatul Culturii din Ia┼či

­čôü Expozi┼úii, Festivaluri, Conferin╚Ťe
Autor: Redac╚Ťia
­čŚô´ŞĆ 1 octombrie 2021

Coiful corintic din bronz descoperit ├«n apa Siretului, intrat de cur├ónd ├«n patrimoniul cultural na┼úional al Rom├óniei ┼či considerat a fi o pies─â cu valoare istoric─â excep┼úional─â, este expus p├ón─â pe 19 decembrie 2021, la Muzeul de Istorie a Moldovei din Palatul Culturii din Ia┼či..

Micro-expozi┼úia "Piese de excep┼úie din colec┼úiile Muzeului de Istorie a Moldovei organizat─â de Complexul Muzeal Na┼úional 'Moldova'" va putea fi vizitat─â ├«ntre orele 10,00-17,00, de mar┼úi p├ón─â duminic─â; accesul ultimului vizitator se face la 16,30, cu respectarea normelor sanitare impuse ├«n aceast─â perioad─â, informeaz─â un comunicat al Complexului Muzeal Na┼úional "Moldova" Ia┼či.

Pies─â unicat ├«n colec┼úiile din Rom├ónia, coiful de tip corintic a fost descoperit ├«nt├ómpl─âtor ├«n 2014 ├«n albia r├óului Siret, pe raza comunei Alexandru Ioan Cuza din jude┼úul Ia┼či, fiind recuperat de Inspectoratul Jude┼úean de Poli┼úie Neam┼ú ├«n acest an ┼či a intrat ├«n custodia Complexului Muzeal Na┼úional "Moldova" Ia┼či.

afis coif  antic 1 jpg jpeg

Tipul corintic a primit aceast─â denumire pentru c─â piese similare au fost reprezentate pe ceramica pictat─â greceasc─â de la Corint, unde probabil au fost produse ┼či primele exemplare de acest fel. Ele ofer─â dovada m─âiestriei ┼či priceperii me┼čterilor greci ├«n prelucrarea bronzului, tehnica de realizare dintr-o singur─â bucat─â de metal fiind foarte dificil─â. Coifurile de tip corintic au ap─ârut ├«nc─â la sf├ór┼čitul sec. VIII a. Chr. ┼či au cunoscut o utilizare intens─â pe parcursul sec. VII-V a. Chr. Coifurile de tip corintic sunt aproape nelipsite din aria greceasc─â, dar ele sunt foarte rare la popula┼úiile barbare din nord. Se cunosc doar c├óteva exemplare descoperite ├«n morminte scitice din nordul M─ârii Negre sau la tracii din Balcani. Coiful descoperit ├«n apa Siretului, care poate fi datat la ├«nceputul sau ├«n prima jum─âtate a sec. V a. Chr., constituie, astfel, o apari┼úie insolit─â, se men┼úioneaz─â ├«n comunicatul Complexului Muzeal Na┼úional "Moldova".