Circuit turistic de basm: pe urmele Cenu┼č─âresei ┼či ale Albei ca Z─âpada jpeg

Circuit turistic de basm: pe urmele Cenu┼č─âresei ┼či ale Albei ca Z─âpada

­čôü Patrimoniu
Autor: Sînziana Boaru

La 200 de ani de la apari┼úia c─âr┼úii fra┼úilor Grimm, Germania s─ârb─âtore┼čte prin organizarea unui circuit turistic ├«n zonele rurale care au leg─âtur─â cu pove┼čtile minunate ale copil─âriei, adunate de cei doi ├«ntr-o carte.

Piticii Albei ca Z─âpada au existat ├«n realitate, doar c─â erau ni┼čte oameni de statur─â mic─â, muncitori ├«n min─â. Iar acest detaliu relativ industrial s-a legat cu povestea adev─ârat─â a unei frumuse┼úi locale, Margaretha von Waldeck, care a fost pedepsit─â ┼či otr─âvit─â de mama sa ├«n 1554, la v├órsta de 21 de ani, potrivit ÔÇ×Daily MailÔÇŁ. De aici s-a n─âscut povestea ÔÇ×Alba ca Z─âpada ┼či cei 7 piticiÔÇŁ, care al─âturi de alte 200 de povestiri a format volumul de basme culese de Wilhelm ┼či Jacob Grimm. Cenu┼č─âreasa, Frumoasa adormit─â, Hansel ┼či Gretel, Rapunzel, Scufi┼úa Ro┼čie ┼či multe altele au fost pove┼čtile care au ├«nc├óntat copil─ârii din toat─â lumea, cu mult ├«naintea lui Walt Disney.

A┼ča c─â anul acesta, c├ónd se ├«mplinesc 200 de ani de la apari┼úia c─âr┼úii, Germania are de g├ónd s─â s─ârb─âtoreasc─â cu stil ├«ntr-un circuit de basm, ÔÇ×Drumul basmuluiÔÇŁ, care ├«ncepe din Hanau p├ón─â ├«n sudul ora┼čului Bremerhaven, la Marea Nordului. Traseul lung de 600 de kilometri duce prin s─âtuce, ora┼če mici sau p─âduri, locuri asociate cu via┼úa fra┼úilor Grimm. ÔÇ×Partea minunat─â este c─â aceste peisaje nu s-au schimbat foarte mult din perioada medieval─âÔÇŁ, scrie publica┼úia britanic─â. Singurul punct turistic non-medieval este fabrica de varz─â murat─â din Fritzlar.

foto2 1 jpg jpeg

Altfel, or─â┼čele precum Alsfeld, parc─â f─âcut integral din turt─â dulce, te duce direct cu g├óndul la aerul de basm, datorit─â cofet─âriilor ┼či fa┼úadelor caselor. Aici se afl─â Casa de Basm, construit─â ├«n 1628, unde poate fi g─âsit lupul cel r─âu, ├«mbr─âcat ├«n c─âma┼ča de noapte a bunicii. Pentru fanii fra┼úilor Grimm, o excursie la Marburg (foto) este esen┼úial─â. Acesta este locul ├«n care cei doi fra┼úi au studiat, la ├«nceputul secolului al XIX-lea. Kassel, nu departe, la nord-est, a fost un or─â┼čel baroc minunat, p├ón─â la cel de-Al Doilea R─âzboi Mondial. Ast─âzi este loc sf├ónt pentru ÔÇ×adep┼úiiÔÇŁ fra┼úilor Grimm, de vreme ce ace┼čtia au locuit, cu pauze, timp de 30 de ani ├«n acest loc, lucr├ónd ca bibliotecari.

Senza┼úia turistic─â o reprezint─â Muzeul Fra┼úilor Grimm, casa primei edi┼úii realizate de cei doi autori. O carte ├«n valoare de 37 de milioane de euro ast─âzi. ÔÇ×Drumul basmuluiÔÇŁ este g├óndit pentru copii, dar poate fi o scuz─â perfect─â pentru a admira frumuse┼úile rurale ale Germaniei.Citeste mai mult:adev.ro/msuwqd