Ce este România? jpeg

Ce este România?

­čôü Carte
Autor: Andreea Lup┼čor

Ajuns─â deja la a cincea edi╚Ťie, cartea lui Lucian Boia face o incursiune analitic─â ├«n istoria Rom├óniei. Istoricul, care ne-a obi╚Önuit deja cu demersul s─âu critic, demolator de mituri, ├«╚Öi propune s─â r─âspund─â la o ├«ntrebare simpl─â:ce este Rom├ónia? R─âspunsul ├«l caut─â, bine├«n╚Ťeles, ├«n istorie, ├«n simboluri ╚Öi ├«n mituri, dar ╚Öi chestiuni precum modul ├«n care se raporteaz─â rom├ónii la str─âini (at├ót de relevant ├«n prezent) sau liderii din trecut pe care-i stimeaz─â. Concluziile le g─âsi╚Ťi ├«n carte, dar p─âstra╚Ťi ├«n minte aceast─â idee:ÔÇ×Rom├ónia de ast─âzi nu seam─ân─â prea mult cu Rom├ónia de ieri. ╚śi nici Rom├ónia de m├óine nu va mai fi ca Rom├ónia de ast─âziÔÇŁ.

ÔÇ×Orice ├«n lumea asta se explic─â mai ├«nt├ói de toate prin istorie. De la o faz─â istoric─â la alta, popoarele ╚Öi oamenii se schimb─â, p─âstr├ónd totu╚Öi ceva din mo╚Ötenirea trecutului. Pentru rom├óni, istoria este ├«n bun─â m─âsur─â un handicap. ├Äi trage ├«nd─âr─ât prin ├«nt├órzierile ╚Öi disfunc╚Ťionalit─â╚Ťile acumulate. Prea mult─â instabilitate, de asemenea. Pu╚Ťine dintre na╚Ťiunile Europei au avut un trecut at├ót de instabil. De vin─â, se ├«n╚Ťelege, este istoria, ├«ns─â p├ón─â la urm─â ╚Öi caracterul, ╚Öi comportamentul oamenilor au ajuns s─â se adapteze acestei prelungite st─âri de nesiguran╚Ť─â. Rom├ónia ╚Öi-a creat nedorita reputa╚Ťie de ╚Ťar─â imprevizibil─â.

Istoria a ├«nsemnat ├«ns─â, pe de alt─â parte, ╚Öi cristalizarea unui anume tip de civiliza╚Ťie ╚Öi a unei identit─â╚Ťi rom├óne╚Öti. O sintez─â aparte, ├«mbin├ónd un puternic ╚Öi tenace fond rural cu nu mai pu╚Ťin puternice ╚Öi insistente influen╚Ťe din afar─â. Rezisten╚Ť─â ╚Öi receptare totodat─â. Sinteza rom├óneasc─â este toat─â ├«n contraste.ÔÇŁ

Rom├ónia, ╚Ťar─â de frontier─â a Europei

Autor:Lucian Boia 

Editura Humanitas;num─âr pagini:348;pre╚Ť:35 lei

 dam8809 0 jpg jpeg