Catherine Horel la București: lansarea volumului «Amiralul Horthy» jpeg

Catherine Horel la București: lansarea volumului «Amiralul Horthy»

📁 Carte
Autor: Redacția
🗓️ 3 octombrie 2019

Istoricul francez Catherine Horel lansează la București ediția în limba română a volumului „ Amiralul Horthy, regentul Ungariei“, apărut la Editura Humanitas – o amplă frescă a Ungariei dintre cele două mari războaie, o istorie ale cărei ecouri în prezent sunt încă vii.

Evenimentul va avea loc vineri, 11 septembrie, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu. La eveniment vor participa alături de Catherine Horel, istoricii Florin Țurcanu și Alina Pavelescu.

1 Amiralul Horthy jpg jpeg

Istoricul francez Catherine Horel se va afla în România, la sfârșitul săptămânii viitoare, cu prilejul colocviului Construire l’alliance. Les modalités de mise en œuvre de l’engagement de la France dans l’Europe médiane de l’entre-deux-guerres (1917-1939), organizat la București de CEREFREA și Institutul Francez.  

Lăsând în urmă clișeele istoriografiilor naționale și polemica naționalistă, Catherine Horel este primul istoric care alcătu¬iește biografia regentului Ungariei pe baza unei documentări vaste, reușind să impună o viziune nouă, critică și obiectivă. Dincolo de figura controversată a lui Horthy, cartea de față este în egală măsură o amplă frescă a Ungariei dintre cele două mari războaie – o istorie ale cărei ecouri în prezent sunt încă vii.

Figura lui Miklós Horthy este sinonimă cu istoria Ungariei interbelice. De el se leagă renașterea țării după destrămarea Imperiului și încercările de a recupera teritoriile pierdute la Trianon. În memoria istorică a românilor – și nu numai a lor –, Horthy este tipul dictatorului fascist, în rând cu Adolf Hitler și Benito Mussolini, iar numele său echivalează cu ocupația, de¬por¬tările și abuzurile contra populației civile din Transilvania de Nord în anii 1940–1944. În procesele de la Nürnberg nu va sta însă pe banca acuzaților, ci în boxa martorilor, iar sfârșitul vieții și-l va trăi în liniște la Estoril, la fel ca alți mari exilați ai epocii (între care și Carol II, fostul rege al României). În ultimii ani, e așezat pe piedestal de regimul Viktor Orbán, în galeria eroilor națiunii maghiare.

Intrarea la eveniment este gratuită, pe baza unei rezervări:  https://eventbook.ro/other/bilete-catherine-horel-amiralul-horthy 

Citiți și: Prima biografie a lui Miklós Horthy realizată de un istoric pe baza unei documentări vaste/ FRAGMENT