image

„Cartografii simbolice. Geografie. Astronomie. Biologie” - O nouă expoziție la Casa Filipescu-Cesianu

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 27 iunie 2022

Muzeul Municipiului București (MMB) invită publicul să viziteze, începând cu data de 6 iulie, la Casa Filipescu-Cesianu (Calea Victoriei 151), expoziția „Cartografii simbolice. Geografie. Astronomie. Biologie”, organizată în cadrul Conferinței Internaționale de Cartografie Istorică (ICHC) 2022.

„Natura umană a fost întotdeauna preocupată să exploreze. Curiozitatea și siguranța legată de împrejurimi a fost începutul călătoriei noastre de exploratori. Împrejurimi care trebuiau cunoscute, îmblânzite, definite. Și astfel au fost descoperiți munți care mărgineau câmpii, râuri care legau continente și noi mistere. Ultimii zeci de mii de ani au însemnat adaptare, dar și sacrificarea unui trecut îndepărtat, al ținuturilor originare, îngropate în mitologii străvechi. Mitologii care au încercat să ne familiarizeze cu spații îndepărtate și necunoscute. Și, într-un târziu, natura umană și-a dorit reprezentarea spațiului familiar și apoi a celui explorat, iar primii pași în cartografie au fost făcuți. Cu acest pas făcut am ieșit din mitologie. Și cel mai important instrument de cartografiere la scară istorică a reprezentat-o inventarea orașelor și a vieții urbane.

În vremurile din urmă, când geografia nu mai poate ridica obstacole, tehnologia ajutându-ne să traversăm oceane și zone deșertice întinse într-o siguranță și o viteză nemaintâlnită în istoria umanității, natura umană a descoperit alte zone de cartografiat, în interiorul aceluiași univers. Astfel a început să privească și să călătorească spre astre cartografiind sistemul solar și lumi mai îndepărtate, definind concepte despre distanțe si lumi nebănuite cu mii de ani urmă. Și, mai aproape de zilele din urmă, un alt univers deschide noi opțiuni de explorare: interiorul propriului corp, unde, mările interioare ale fluidelor, care ne străbat organismul și-l țin în viață, sunt încă mistere pe care nanotehnologia se pregătește să le exploreze.

Drept urmare, această scurtă narațiune cartografică dorește să includă într-o reprezentare comună ceea ce natura umană înțelege să exploreze prin trei mari trasee de care este preocupată și atașată, și sunt cuprinse în ceea ce numim Geografie, Astronomie și Biologie. Să încercăm să le privim și să le urmărim ca preocupare sincronă a marii aventuri umane de a se cunoaște. Toate trei au pornit în același timp deoarece și anticii erau preocupați de astronomie și biologie însă tehnologia ultimului veac ne-a scos din clar-obscurul milenar și numai după ce am reușit să depășim cu ușurință barierele geografice ale lumii în care trăim.

Dar sunt și alte „continente” noi care apar la orizont, ale unei lumi nu foarte clar definite și este ceea ce specialiștii numesc a fi „continentul fluid” al internetului și lumii virtuale. Această nouă lume fluidă a unei posibile ubicuități prin dispariția adresei poștale și oferind un uriaș potențial nomadismului profesional virtual, modifică deja comportamente, profesii și abilități de supraviețuire. Dar aceasta este o poveste aflată la începutul unui drum pe care urmează să-l definim și să-i oferim un scop și un orizont de așteptare, chiar dacă el se va numi „singularitate”.

Revenind asupra proiectului expozițional „Cartografii simbolice”, aici sunt prezente câteva registre pe care natura umană le-a inventat și perfecționat ca domenii de permanente preocupări: Geografia, Astronomia și Biologia. Au fost alese câteva repere de cartografie simbolică am putea spune, pentru a fi astfel mai ușor circumstanțiate istoric și științific, pentru publicul larg. Iar obiectivul cel mai important este acela de a păstra imaginea unei legături fundamentale dintre hărțile suprapuse ale lumii în care trăim: pământul, cerul și mările interioare ale propriului corp. Ele, la rândul lor, sunt în strânsă legătură de la începutul lumii și trăiesc în deplină armonie pentru a putea hrăni și păstra viața” - Dr. Adrian Majuru, istoric, antropolog, manager al MMB.