„Bestiar transilvănean”, o nouă expoziție la Muzeul Etnografic al Transilvaniei

„Bestiar transilvănean”, o nouă expoziție la Muzeul Etnografic al Transilvaniei

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 14 februarie 2023

Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj Napoca organizează, miercuri, 1 martie 2023, ora 17:00, vernisajul expoziției „Bestiar transilvănean”, a ilustratoarei și graficienei Rada Niță Josan.

Evenimentul va avea loc la sediul instituției , Palatul Reduta, str. Memorandumului nr. 21. Expoziția va putea fi vizitată până în 2 aprilie 2023, informează un comunicat al Muzeului Etnografic al Transilvaniei.

Expoziția prezintă lucrările pe care le-am creat în ultimii ani în timpul unei rezidențe oferite de către galeria Visual Kontakt. În cadrul acesteia am realizat o serie de desene în peniță și gravuri care înfățișează o Transilvanie fabuloasă – narațiuni imaginare ale unor personaje inspirate de mitologia și de folclorul românesc, în călătoriile lor fantastice prin Transilvania medievală, punând totodată în evidență patrimoniul din satele săsești, anume bisericile fortificate.

Lucrările prezente își propun să familiarizeze publicul cu o parte din arhitectura medievală a acestei regiuni, dar și cu făpturi care își au rădăcinile în imaginarul popular românesc (Crasniscul, Dracii, dintre care unii țin soarele pe cer, ariciul, strigoii și moroii, descântătoare, Sânziene, Fata Pădurii), complementar cu mitul lui Dracula de care Transilvania și România sunt legate și promovate.

În același timp, expoziția este și o retrospectivă pentru gravuri și ex librisuri mai vechi, care de asemenea explorează patrimoniul cultural românesc, dar și interferențe cu cel din spațiul central-european. Dialogul dintre trecut și prezent este un aspect pe care îl caut și îl discut în creația mea, cu accent pe patrimoniul cultural, folclor, credințe populare și memoria locului”, spune Rada Niță Josan, în comunicatul citat.