image

BELLA CIAO - un proiect folk cu totul deosebit

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 31 octombrie 2023

Vă propunem un proiect special și, în același timp, specific italian: "BELLA CIAO", ale cărui detalii sunt prezentate mai jos. În perioada concertul se va desfăsura 11-15 noiembrie 2023 în următoarele orașe: Oradea, Cluj-Napoca, București, Timișoara și Iași. 

Biletele sunt puse în vânzare prin entertix.ro si myticket.ro și la casele de bilete ale sălilor de spectacole. Iată programul:

image

”Răscoalele se fac cu furci și cu topoare. Sau, dacă ești italian, cu cântece.”

Bella Ciao e un refren de la sfârșit de secol XIX face furori și astăzi. Mai întâi, a fost revolta în versuri a culegătorilor de orez nemulțumiți de condițiile grele de lucru. Apoi, partizanii din anii ’50 au “confiscat” melodia și i-au modificat versurile, pentru a le servi cauzei. Dar probabil că ar fi rămas doar o altă “piesă retro”, dacă serialul-fenomen Casa de Papel n-ar fi folosit-o într-o scenă iconică. Fiindcă e nevoie de vedete, pentru ca întreaga planetă să afle de un cântec sau altul. Dar Bella Ciao își are propriile superstaruri: muzicienii care au marcat renașterea folclorului italian. 

În noiembrie 2023, o distribuție excepțională aduce pe scenele din Oradea, Cluj-Napoca, București, Timișoara și Iași muzica celor mulți, celor nemulțumiți, celor care își pun revolta pe note. Indiferent că le înțelegeți sau nu versurile, veți rezona cu siguranță. Fiindcă libertatea, pacea și dreptatea n-au nevoie de traducere: sunt lucrurile pe care ni le dorim oriunde-am trăi. Iar speranța se simte la fel, indiferent cine ești.

Totuși, pentru că muzica se schimbă odată cu timpurile, acest spectacol-eveniment combină tradiția și ritmurile noi. Emoțiile vechi de când lumea capătă o viață nouă prin orchestrațiile prezentului. Iar distribuția “all stars” garantează o experiență intensă, încântătoare, memorabilă.”

După succesul avut în cadrul Festivalului Dilema Veche 2016, am decis să îl prezentăm în toate zonele istorice din România printr-un turneu național care va avea loc în perioada 11-15 noiembrie 2023 în următoarele orașe: Oradea, Cluj-Napoca, București, Timișoara și Iași.

image

Considerăm că acest proiect este o garanție a calității pe care o propunem. Credem cu tărie că decizia dumneavoastră, ca profesioniști, va veni în întâmpinarea solicitării noastre de a deveni partenerii noștri în acest proiect unic.

“De la balcoane până în piazza: Bella Ciao este imnul libertății și al speranței. A răsunat de la balcoanele și ferestrele orașelor noastre atunci când a trebuit să intrăm în carantină de la o zi la alta”, așa descrie decanul scenei folclorice italiene Riccardo Tesi noua relevanță a cântecului celebru înîntreaga lume în perioada de izolare, când Corona a ținut Italia în priză – dar oamenii s-au liniștit unii pe alții trimițând în fiecare seară semne de viață muzicale.

image

Programul de concert Bella Ciao este aproape la fel de celebru ca și cântecul: în 1964 a fost senzația Festivalului de la Spoleto, impulsul și punctul de plecare al renașterii folclorului italian. Ca o pictură muzicală a poporului italian, cântecul spune o altă poveste a Italiei, a iubirii și a muncii, a religiei și a sărbătorilor, a protestului și a rezistenței. În 2015, Riccardo Tesi și ansamblul său au obținut un succes surpriză cu albumul aniversar Bella Ciao, care a fost prezentat de atunci în numeroase concerte și pe scenele unor festivaluri din întreaga Europă.