Arta pelerinajului  Obiecte crestine in spatiul est si sud est carpatic (secolele IV XVI) jpeg

Arta pelerinajului. Obiecte crestine in spatiul est si sud-est carpatic (secolele IV-XVI)

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 12 octombrie 2011

Vernisajul expozitiei „Arta pelerinajului. Obiecte crestine in spatiul est si sud-est carpatic (secolele IV-XVI)” va avea loc miercuri, 12 octombrie 2011, ora 12.00, la Muzeul Unirii. Evenimentul va fi prezentat de prof. univ. dr. Dan Gh. Teodor, expozitia fiind deschisa publicului in perioada 12 octombrie – 12 noiembrie 2011.

Pelerinajul, un termen atat de la moda de fiecare data cand se apropie Sarbatorile Iasului, este, la baza, o calatorie sau o cautare a ceva de omare semnificatie morala sau spirituala. De obicei destinatia este un templu sau o alta locatie importanta pentru credinta pelerinului. Practicat in toate religiile, pelerinajul sporeste renumele locurilor respective. In cazul crestinilor, destinatiile principalesunt Tara Sfanta (Ierusalim, Bethlehem, Nazareth) Roma/ Vatican, „Drumul lui Iacob” spre Santiago de Compostela sau Lourdes (immaculata conceptio).In Romania cel mai important loc de pelerinaj este la moastele Cuvioasei Paraschieva, gazduite de Mitropolia din Iasi.

Expozitia se concentreaza asupra unui acestui important fenomen religios si social, prezentand publicului atat piese ce reliefeaza pelerinajele crestine(ploscute de pelerini), precum si obiecte crestine ce se incadreaza in arta minora(iconite, cruci–relicvar, cruciulite-pandantiv). De asemenea, vor fi expuse obiecte de inventar liturgic, piese de iluminat(opaite), provenind atat din spatiul circummediteranean, cat si nord si sud-dunarean.

La organizareaacestei expozitii au contribuit, pe langa Complexul Muzeal National „Moldova ”-Muzeul de Istorie a Moldovei in parteneriat cu Mitropolia Moldovei si Bucovinei, si Academia Romana Filiala Iasi – Institutul de Arheologie, Muzeul National de Istorie a Romaniei Bucuresti, Institutul de Cercetari Eco-Muzeale Tulcea-Muzeul de Istorie si Arheologie,  Muzeul Bucovinei Suceava, Complexul Muzeal Judetean Neamt, Muzeul de Istorie Galati, Muzeul Judetean de Istorie ”Stefan cel Mare” Vaslui, Muzeul Judetean Botosani, Muzeul „Vasile Parvan” Barlad, Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Prahova.