Expoziția „Arta gliptică: secretele gemelor antice”

„Arta gliptică: secretele gemelor antice” - strălucirea unei lumi demult apuse

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 22 noiembrie 2023

Muzeul Municipiului București organizează vernisajul expoziției „Arta gliptică: secretele gemelor antice”, eveniment care va avea loc miercuri, 29 noiembrie 2023, ora 18.00, la Palatul Suțu (Bd. Ion C. Brătianu, nr 2).

„Noua expoziție este despre strălucirea unei lumi demult apuse, dar ale cărei simboluri le regăsim și în prezent. Pietrele prețioase și semiprețioase incizate, numite și intalii, adesea montate în inele, se numărau printre cele mai populare tipuri de bijuterii în antichitatea greco romană. Gravura individuală a pietrelor prețioase a sporit potențialul de personalizare a bijuteriilor, ceea ce înseamnă că multe dintre aceste mici podoabe sunt unicat.

Piesele incluse în expoziție fac parte din colecțiile Muzeului Municipiului București, colecția Cabinetului Numismatic al Bibliotecii Academiei Române (CNBAR) și din colecția Muzeului Național de Istorie a României (MNIR). O parte a pieselor din patrimoniul Muzeului Municipiului București și cele care aparțin Bibliotecii Academiei Române provin din două mari colecții private donate statului român la începutul secolului trecut, colecțiile Maria și dr. George Severeanu și colecția Constantin Orghidan.

Piesele expuse din patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României sunt singurele cu context arheologic, descoperite în siturile de la Romula, Micia și Apulum, considerate și centre ale maeștrilor artei gliptice. Iconografia și rolul gemelor sunt strâns corelate cu materialele din care au fost lucrate, pietrele semiprețioase fiind la rândul lor încărcate de simbolism, motiv pentru care expoziția include și fragmente de pietre în stare naturală și finisate (carneol, jasp, agate, ametist, onix), pentru a oferi o privire de ansamblu asupra întregului proces de transformare a depozitelor naturale în reprezentări artistice”, a afirmat dr. Alina-Oana Streinu, curator, șef Birou Istorie Veche și Medievală - Muzeul Municipiului București.

Aflați mai multe detalii despre expoziție accesând acest link.