Joaquín Sorolla, Odalisca, ulei pe pânză, 1884 (afis) jpg

Art Safari va fi deschis tot anul: 3 ediții în 2023

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 17 ianuarie 2023

Art Safari, cel mai îndrăgit eveniment dedicat artei din România și Europa de Est, va avea 3 ediții în anul 2023.  Primul sezon începe în 10 februarie și aduce mult-așteptata expoziție retrospectivă a unui mare modernist român – Ion Thedorescu-Sion, Impresionism spaniol, Prix Marcel Duchamp și Young Blood-ul din arta românească, informează un comunicat al organizatorilor. 

Ediția a 11-a, prima din acest an, se desfășoară în perioada 10 februarie-14 mai, în Palatul Dacia-România (Muzeul Municipiului București), din strada Lipscani 18-20. 

„După un 2022 cu două ediții ample care au deschis apetitul publicului pentru artă, în 2023 organizăm 3 ediții a câte 3 luni fiecare! Devenim un muzeu al expozițiilor temporare de artă prestigioasă românească și internațională. Din 10 februarie, în Palatul Dacia-România (al Muzeului Municipiului București) vă așteaptă o călătorie prin Europa de la vest spre est. Din însorita Spanie aducem mari pictori impresioniști, apoi călătorim spre Franța, o altă țară prietenă a României, de unde aducem artă contemporană distinsă cu marele premiu Marcel Duchamp. Destinația finală a călătoriei noastre: România. Sărbătorim 140 de ani de la nașterea lui Ion Theodorescu-Sion, personalitate marcantă a artei românești interbelice. Nu îi uităm nici pe tinerii artiști care au un cuvânt de spus: Young Blood revine, la cererea publicului, cu o nouă ediție curatoriată desigur tot de Mihai Zgondoiu. Atenție, acesta este doar programul primei ediții! Așa că vă invităm să ne treceți pragul tot anul, pentru a vă bucura de programul complet Art Safari”, a declarat, în comunicatul citat, Ioana Ciocan, CEO Art Safari și comisar al României la Bienala de Artă de la Veneția. 

Expoziții Art Safari – ediția a 11-a (10 februarie-14 mai 2023)

Ion Theodorescu Sion. O viață de poveste, curator dr. Elena Olariu

Țărănci în Abrud - Ion Theodorescu-Sion
Țărănci în Abrud - Ion Theodorescu-Sion

Chiar dacă a trăit doar 57 de ani, ne aflăm în fața unui pictor de mare succes în perioada interbelică, un artist care a avut 14 expoziții personale, care a participat la aproape toate saloanele oficiale din București și a expus alături de marii maeștri români din epocă. Ion Theodorescu-Sion este artistul care a produs senzație prin picturile sale, adevărate simfonii dedicate definirii „specificului românesc”, fiind un unionist convins și erou-militar al Primului Război Mondial.

Maeștrii picturii spaniole. Secolul al XIX-lea și apariția Impresionismului, curator dr. Helena Alonso

Raimundo de Madrazo - Aline, after a Pleasurable Rendezvous, c. 1870
Raimundo de Madrazo - Aline, after a Pleasurable Rendezvous, c. 1870

Expoziția este construită în jurul renumitului impresionist spaniol Joaquin Sorolla - „Maestru al luminii”, în contextul celebrării internaționale a centenarului său, și a lui Marià Fortuny – artist versatil care s-a bucurat de un succes internațional enorm.

The Memory Palace. Focus on the French art scene with the Marcel Duchamp Prize, curator Daria de Bauvais, asistată de dr. Lisa Colin

Prix Marcel Duchamp este unul dintre cele mai prestigioase premii din lume dedicate artiștilor, organizat de Asociația pentru Difuzarea Internațională a Artei Franceze (ADIAF). Mircea Cantor este singurul artist român care a fost distins cu Marcel Duchamp Prix. Artiștii din „The Memory Palace” deschid câmpul posibilităților și invocă povești dincolo de memorie.

Young Blood 2.0. Ce este nou în artă?, curator Mihai Zgondoiu

Iulian Cristea - Young Blood 2.0
Iulian Cristea - Young Blood 2.0

Expoziția „Young Blood 2.0” ar trebui privită cu mintea (super)deschisă și înțeleasă pe măsură, pentru că este arta momentului. Contemporaneitatea artei are nevoie de un nou

„refresh”, pe care-l găsiți în Art Safari.

Program Art Safari (10 februarie-14 mai 2023)

Joi-duminică – 12:00-21.00

Night Tours – în fiecare vineri și sâmbătă 22:00-1:00

Bilete: https://tickets.artsafari.ro/e?lang=ro (în perioada expozițiilor, biletele pot fi achiziționate și direct de la intrare)

Palatul Dacia-România, strada Lipscani, nr. 18-20, București