Amintirile unui veteran român rănit la Stalingrad jpeg

Amintirile unui veteran român rănit la Stalingrad

­čôü Carte
Autor: Redac╚Ťia

Marian Octavian Leucu╚Ťa, un t├ón─âr rom├ón de 25 de ani care locuie╚Öte ├«n Glasgow, a scris o carte bazat─â pe istorisirile unchiului s─âu, Flore Zdrendea (Pu╚Öulicu), un veteran al celui de-Al Doilea R─âzboi Mondial care a trecut ├«n nefiin╚Ť─â ├«n 2015. 

ÔÇŁPu╚Öulicu, veteran de r─âzboiÔÇŁ este un roman psihologic inspirat de povestea de via╚Ť─â a veteranului Flore Zdrendea (1919-2015). B─âtr├ónul din satul Cintei, jude╚Ťul Arad, i-a spus nepotului o poveste de via╚Ť─â impresionant─â. A lucrat ca slug─â, zilier toat─â copil─âria ╚Öi adolescen╚Ťa. Apoi a ajuns pe front, ├«n r─âzboi. Nepotul a ascultat toate pove╚Ötile, pe care unchiul s─âu i le-a istorisit pe ├«ndelete c├ót timp a fost ├«n via╚Ť─â.  L-a ├«nregistrat, iar mai apoi s-a g├óndit s─â scoat─â o carte. 

pusulicu veteran de razboi coperta jpg jpeg

ÔÇŁAm mers ├«n vizit─â la el. Mi-a povestit foarte multe. Era un om mic de statur─â, senin, perfect lucid, iar memoria ├«i era fotografic─â! Avea ╚Öi un stil de a povesti nemai├«nt├ólnit ╚Öi extrem de captivant. Povestea la persoana 1 ╚Öi la timpul prezent. M─â implica de fiecare dat─â ├«n ac╚Ťiune. Motiv pentru care am adoptat stilul lui de povestire c─âr╚Ťii mele. Au urmat nenum─ârate ├«nt├ólniri ale noastre pe care le-am ├«nregistrat video ╚Öi audio. Pot spune, deci, c─â am scris o carte baz─â ├«n propor╚Ťie de 98% pe evenimente realeÔÇŁ, a m─ârturisit Marian Octavian Leucu╚Ťa, pentru

.

Despre Flore Zdrendea, t├ón─ârul spune c─â a suferit mult la via╚Ťa lui. A lucrat ca slug─â, zilier toat─â copil─âria ╚Öi toat─â adolescen╚Ťa. A fost ├«ncorporat la 15 februarie 1941 ╚Öi la 17 septembrie a plecat ├«n r─âzboi. A luptat la Odessa. A trecut prin Krivoi Rog, Dnipropetrovski, Zaporoja, a ajuns la r─âul Donet, de acolo a mers la Rostov ╚Öi mai departe, p├ón─â a ajuns la 10 km de Volga ╚Öi de Stalingrad. ├Än noaptea de 19/20 noiembrie 1942, ru╚Öii au rupt frontal ╚Öi atunci el a fost r─ânit ╚Öi a fost scos de pe front. 

ÔÇ×Stilul lui de a povesti m-a implicat foarte tare ├«n ac╚Ťiune ╚Öi ├«n amintirile dumnealui. M-a marcat aceast─â prietenie ╚Öi ceea ce am aflat de la dumnealui pentru c─â el ├«╚Öi pierduse m├óna la aceea╚Öi v├órst─â la care eu l-am c─âutat pe dumnealui:23 de ani. Am scris aceast─â carte ├«n memoria lui ╚Öi s─â inspire pe al╚Ťii cum m-a inspirat el pe mine. Din punctul meu de vedere, este o carte extraordinar─â pentru c├óte implica. E un roman psihologic deoarece urm─âre╚Öte via╚Ťa dumnealui din tinere╚Ťe. Cartea este echilibrat─â ├«n trei p─âr╚Ťi. Prima parte descrie via╚Ťa lui ├«nainte de serviciu militar, a doua parte descrie via╚Ťa pe front, iar a treia parte descrie via╚Ťa dumnealui dup─â l─âsarea la vatr─â. Cartea aceasta este o altfel de istorie dec├ót cea g─âsit─â ├«n c─âr╚Ťile de specialitate deoarece este o istorie povestit─â de un om simplu, analfabet, cu fric─â de Dumnezeu, un om care ╚Öi-a pierdut m├óna la 23 de ani ╚Öi a reu╚Öit s─â fie un om bun ╚Öi glume╚Ť ╚Öi ├«mp─âcat cu via╚Ťa luiÔÇŁ, a mai spus autorul.