A fost soția lui Goga spion? jpeg

A fost soția lui Goga spion?

În această săptămână, scriitorul Florin Iaru vă provoacă să descifraţi, împreună, o nouă enigmă a culturii noastre naţionale. Ea este legată de poetul Octavian Goga, politician de extremă dreaptă pro-nazist şi Veturia Goga, a doua lui soţie, o soprană de mare succes în ţară şi în Europa, singura româncă invitată să cânte la Bayreuth, locul privilegiat al muzicii clasice.

De circa un deceniu, un descendent al familiei Goga a lansat ideea ca Veturia fusese racolată în 1914, în timpul turneelor sale în Germania, ca agent secret al Berlinului. Din acest unghi, este descrisă drept o femeie fără scrupule, avidă de putere, hotărâtă să-şi trădeze soţul şi ţara în favoarea unor servicii secrete străine.

De atunci, numeroase articole de presă au preluat fără rezerve această abordare, inclusiv reviste şi publicaţii de istorie. În plus, unele scrisori şi poezii ale lui Goga lasă loc de interpretări pentru o relaţie tumultoasă şi contradictorie între cei doi soţi.

Aşadar, în ediţia din această săptămână de Mistere şi conspiraţii va încerca să clarifice dacă Veturia a fost spion german sau, dimpotrivă, a fost o persoană onestă şi dedicată soţului ei, un exemplu de talent sacrificat în numele iubirii.

Împreună cu moderatorul Florin Iaru, portretul lui Goga şi al fascinantei Veturia îl vor face cei patru invitaţi ai ediţiei:istoricul Ioan Scurtu, muzicianul Tiberiu Soare, criticul Cosmin Ciotlos şi Florian Bichir, cel care ne va lămuri despre ce spun dosarele CNSAS în privinţa zonelor de penumbră din biografiile soţilor Goga.

Sâmbătă, 22 martie, de la ora 17.00, la TVR 2 şi TVR HD.Emisiunea poate fi urmărită şi pe pe TVR+, pe tabletă sau mobil. Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+pentru IOS şi Android.