A apărut un muzeu cu cele mai bizare dispozitive de spionaj jpeg

A apărut un muzeu cu cele mai bizare dispozitive de spionaj

📁 Muzee
Autor: Redacția
🗓️ 7 februarie 2011

Spionii, subiect de film, obiect al fascinaţiei multor oameni, au propriul muzeu internaţional în Washington, unde sunt expuse tot soiul de sisteme tehnice care la un moment dat în istorie au servit unor state pentru a obţine informaţii despre inamic şi nu numai.

Discovery.coma întocmit o listă a celor mai interesante şi curioase instrumente folosite de spioni pentru a sustrage informaţii.

Pantoful cu transmiţător în călcâi

Prin anii '60, diplomaţii occidentali aflaţi în Europa de Est evitau să-şi cumpere hainele din zonă, preferând să le comande din Vest. În România, serviciile secrete foloseau această practică în avantajul lor şi lucrau mână în mână cu serviciul poştal. Astfel, în pantofii livraţi către diplomaţii aflaţi aici erau instalate transmiţătoare în călcâi, care ofereau în mod constant coordonatele poziţiei pe hartă a celor spionaţi.Acest sistem a fost descoperit în cadrul unei conferinţe atunci când aparatele de securitate au detectat un semnal slab de transmisie care a dispărut imediat ce toţii diplomaţii au părăsit sala.

image

Pistolul ruj

Pistolul ruj de 4, 5 milimetri, intitulat "sărutul morţii", ar fi aparţinut unui spion KGB la mijlocul anilor 1960. Nu se ştie clar dacă a fost folosit, însă pistoalele mici cu cianură erau utilizate deseori pentru asasinate în acea perioadă.

image

Umbrela otrăvită bulgăreascăUn agent bulgar secret a folosit în 1978 o umbrelă pentru a-l omorî pe scriitorul disident bulgar Georgi Markov. O umbrelă standard a fost modificată pentru a se injecta în interior otravă. În cazul lui Markov vârful umbrelei conţinea o doză letală de ricin, imposibil de urmărit. Potrivit lui Boghardt, în 1991, în Bulgaria au fost descoperite o serie de umbrele făcute cu scopul de a ucide.

image

Transmiţătorul camuflatÎn timpul războiului din Vietnam au fost folosite diverse metode de comunicare între trupele de pe teren. Una dintre modalităţile folosite a  fost şi un recipient asemănător unor excremente de tigru al cărui scop era de a masca mesaje şi de a marca unele locuri din Vietnam. Riscul folosirii unui astfel de obiect îl reprezenta faptul că putea fi aruncat sau găsit de către altcineva.

image

Porumbeii-spioniEste cunoscut faptul că porumbeii au fost folosiţi pentru spionaj înainte de era satelitului. iar în vreme de război, atunci când comunicaţiile prin unde radio erau întrerupte, păsările transportau mesaje . Până în 1950 acest mod de a comunica avea o rată de succes de 95% fapt pentru care mulţi porumbei au fost şi decoraţi de armată pentru "realizările" lor.