A ap─ârut, cu sprijinul IICCMER, volumul ÔÇ×Na┼úiunea socialist─â  Politica identit─â┼úii ├«n epoca de aurÔÇŁ jpeg

A ap─ârut, cu sprijinul IICCMER, volumul ÔÇ×Na┼úiunea socialist─â. Politica identit─â┼úii ├«n epoca de aurÔÇŁ

­čôü Carte
Autor: Redac╚Ťia

La editura Polirom a ap─ârut, cu sprijinul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului ┼či Memoria Exilului Rom├ónesc (IICCMER), volumul Na┼úiunea socialist─â. Politica identit─â┼úii ├«n epoca de aur de Emanuel Copila┼č.

De-a lungul istoriei, na┼úionalismul a luat o multitudine de forme, de la cel civic, liberal, de inspira┼úie francez─â, ┼či cel romantic ap─ârut ├«n spa┼úiul cultural german p├ón─â la na┼úionalismele de factur─â comunist─â. Volumul prezint─â principalele teorii cu privire la na┼úionalism, centr├óndu-se pe analiza na┼úionalismului rom├ónesc ├«n perioada comunist─â. Se urm─âre┼čte evolu┼úia acestuia din prima faz─â a comunismului, c├ónd, ├«n timpul conducerii lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, ├«ncep s─â fie folosite conceptele de patriotism socialist ┼či na┼úiune socialist─â, p├ón─â ├«n anii regimului Ceau┼čescu, c├ónd se define┼čte na┼úional-comunismul pe coordonate ideologice care amintesc mai cur├ónd de extrema dreapt─â interbelic─â dec├ót de doctrinele de st├ónga. Av├ónd la baz─â o bibliografie ampl─â, cartea este o important─â surs─â de informa┼úii pentru studen┼úi, profesori ┼či cercet─âtori, dar ┼či pentru publicul larg interesat de istoria comunismului rom├ónesc.

Din cuprins:

Na┼úionalismul:origini, semnifica┼úii, consecin┼úe, metamorfoze ÔÇó Marxism, leninism, na┼úionalism:dezbaterea continu─â ÔÇó De la dependen┼ú─â la autonomie:patriotismul socialist ┼či na┼úiunea socialist─â (1948-1965) ÔÇó Problema Transilvaniei ┼či politica PMR fa┼ú─â de minorit─â┼úi ÔÇó De la autonomie la pseudohegemonie:na┼úiunea socialist─â ┼či patriotismul revolu┼úionar socialist (1965-1989) ÔÇó Na┼úiunea socialist─â ┼či politica interna┼úionalist─â

coperta1 3 jpg jpeg

Despre autor

Emanuel Copila┼č (n. 1983) este asistent doctor la departamentul de ┼×tiin┼úe Politice din cadrul Universit─â┼úii de Vest, Timi┼čoara. Este autorul lucr─ârilor Geneza leninismului romantic. O perspectiv─â teoretic─â asupra orient─ârii interna┼úionale a comunismului rom├ónesc, 1948-1989, Ia┼či, Institutul European, 2012;Incursiuni ├«n istoria politic─â ┼či intelectual─â a secolului XX, Ia┼či, Adenium 2014;Exerci┼úii critice. Polemici, publicistic─â ┼či note de lectur─â, Ia┼či, Adenium, 2015;De la comunism la capitalism:politica rom├óneasc─â ├«n ipostaze generale ┼či particulare, Ia┼či, Adenium, 2015. A publicat articole ├«n diferite volume colective ┼či reviste de specialitate. Este colaborator al revistelor Observator Cultural, Cultura, Timpul ┼či al platformei CriticAtac.