24 de femei din 10 ╚Ť─âri francofone au ├«mp─ârt─â╚Öit, la Muzeul Satului, experien╚Ťele lor ├«n arta broderiei / FOTO  jpeg

24 de femei din 10 ╚Ť─âri francofone au ├«mp─ârt─â╚Öit, la Muzeul Satului, experien╚Ťele lor ├«n arta broderiei / FOTO

Atelierul "├Änt├ólniri francofone: Broderie, tradi╚Ťii ╚Öi antreprenoriat", ini╚Ťiat ╚Öi organizat de Biroul regional al Organiza╚Ťiei Interna╚Ťionale a Francofoniei pentru Europa Central─â ╚Öi de Est (BRECO), a avut loc ├«n week-end-ul 9-10 martie, la Muzeul Na╚Ťional al Satului ┬źDimitrie Gusti┬╗ din Bucure╚Öti.

Av├ónd tema "Vivre Ensemble" (┬źS─â tr─âim ├«mpreun─â┬╗), atelierul a reunit 24 femei pasionate de broderie din 10 ╚Ť─âri francofone din Europa, cu scopul cre─ârii unor oportunit─â╚Ťi de colaborare antreprenorial─â, de autonomie economic─â ╚Öi a dezvolt─ârii spiritului de comunitate al femeilor francofone. Broderiile create de cele 24 de participante sunt expuse ├«n cadrul unei expozi╚Ťii g─âzduit─â de Muzeul Satului, p├ón─â la finalul lunii martie, informeaz─â un comunicat al organizatorilor.

"Aceast─â ac╚Ťiune a diversit─â╚Ťii a fost o reu╚Öit─â din mai multe puncte de vedere: ├«n primul r├ónd a reunit femei diferite, culturi diferite ╚Öi st─âp├ónirea unor tehnici de broderie diferite, declinate ├«n stil propriu de fiecare participant─â. Foarte important─â a fost latura deprinderii unor tehnici de promovare ╚Öi de ╚Ťesere a unor pove╚Öti ├«n jurul crea╚Ťiilor lor, pentru a transmite mai bine ceea ce vor s─â transmit─â. Ambi╚Ťia noastr─â a fost s─â vorbim despre re╚Ťeaua femeilor francofone antreprenoare si sper─âm ca acestea s─â continue acest schimb ╚Öi poate chiar s─â transmit─â experien╚Ťa avut─â aici unor femei de pe continentul african, care nu au putut participa acum. Putem vorbi de o esen╚Ť─â a unei comunit─â╚Ťi francofone care s-a creat aici ╚Öi este un lucru pre╚Ťios pentru noi faptul c─â totul s-a petrecut ├«n limba francez─â. Am intitulat acest atelier , ├«n virtutea faptului c─â suntem boga╚Ťi datorit─â diversit─â╚Ťii, francofonia este un spa╚Ťiu care cuprinde 5 continente ╚Öi care pune ├«n centru umanismul integral", a declarat Rennie Yotova (Bulgaria), directoarea Biroului Regional al Organiza╚Ťiei Interna╚Ťionale a Francofoniei pentru ╚Ť─ârile din Europa Central─â ╚Öi de Est (BRECO).


Atelier9 jpg jpeg

Printre cele 12 femei care au reprezentat Rom├ónia s-a num─ârat ╚Öi Vera Andronic (60 ani), care vine din Bucovina, regiunea Gura Humorului ╚Öi particip─â la t├órguri artizanale de 18 ani. Vera Andronic este o ardent─â sus╚Ťin─âtoare a stilului artizanal bucovinean. Coase ╚Öi ╚Ťese de la 10 ani, c─âci i-a pl─âcut de mic─â acest me╚Öte╚Öug, pe care l-a deprins de la mama ei, ├«ncep├ónd cu puncte ╚Öi cruciuli╚Ťe.

Bucure╚Öteanca Flori Buia este inginer─â de profesie ╚Öi angajat─â a unei importante multina╚Ťionale. Flori Buia a participat la sesiunile colective de lucru prin folosirea celei mai vechi tehnici de brodat din lume, frivolite.

"Broderia reprezint─â clipa mea de relaxare, ancora mea este ├«n momentele de crea╚Ťie. Folosesc dantela frivolite ├«nnobil├ónd bumbacul cu m─ârgele fine, astfel creez bijuterii. Dantela frivolit├ę se mai nume╚Öte dantela reginelor. Toate reginele ╚Öi prin╚Ťesele lumii ├«╚Öi confec╚Ťionau cu suveica aceast─â dantel─â, la fel de fel de articole vestimentare. Evenimentul a fost benefic pentru mine, am prins ├«ncredere ├«n ceea ce fac, am avut un schimb de experien╚Ťe, mi-am dat seama c─â ╚Öi ├«n alte ╚Ť─âri sunt multe femei ca ╚Öi mine ╚Öi voi ├«ncerca s─â-mi promovez mai mult crea╚Ťiile

T├ón─âra Natalia Nicolaescu a venit din Chi╚Öin─âu, Republica Moldova ╚Öi se prezint─â ca fiind , iar iile sale seam─ân─â cu ni╚Öte picturi. Ea pledeaz─â pentru izvoade, acele desene pe p├«nz─â preluate de la str─âmo╚Öi, practic izvoare pentru crea╚Ťie. Al─âturi de , Natalia crede ├«n precizia, ├«n corectitudinea lucrului s─âu, ├«n "r├ónduiala iei autentice", ├«n care alti╚Ťa joac─â un rol important. O inspir─â modelele str─âvechi, din sudul Moldovei, precum c─âma╚Öa dreapt─â ╚Öi c─âma╚Öa cuplat─â. Natalia Nicolaescu a apreciat maniera de lucru diferit─â a artistelor invitate, mai ales cele din Fran╚Ťa ╚Öi Belgia, fa╚Ť─â de stilul rom├ónesc tradi╚Ťional.


1 85392 original jpg jpeg

Cl├ęmence Mauberquez este o t├ón─âr─â artist─â din Fran╚Ťa care iube╚Öte inova╚Ťia ╚Öi experimentul ├«n crea╚Ťiile propuse. A fost pasionat─â de textile ├«nc─â din copil─ârie, ╚Öi pledeaz─â pentru tehnica de broderie metalic─â, o tehnic─â din Evul Mediu pe care o aduce ├«n contemporan. Este specialist─â ├«n "couchure", o tehnic─â de broderie cu fir pre╚Ťios, din aur ╚Öi argint, ├«ns─â ├«i place s─â inoveze cu diferite texturi ╚Öi materiale.

O alt─â t├ón─âr─â artist─â, Lili Desrues, a adus din Belgia experien╚Ťa sa de designer textil ╚Öi tehnica broderiei Luneville, deprins─â al─âturi de faimosul Manuel Rodrigues. A lucrat ca asistent de costume pentru C├ęline Dion sau Kylie Minogue. Este de╚Ťin─âtoarea brandului Madame Th├ęr├Ęse ╚Öi impregneaz─â crea╚Ťiile sale cu surpriz─â ╚Öi umor (a expus la Bucure╚Öti o bro╚Ö─â ├«n form─â de buze). Lili utilizeaz─â tehnici diferite ╚Öi materiale diferite ╚Öi folose╚Öte un tip foarte modern de gherghef, ├«ntruc├ót nu crede ├«n automatizare.

"Îmi doresc să aduc artizanalul în contemporan. Cred în autentic, umor, modernitate, savoir -faire. Încet încet vom reveni la manualitate".


Atelier8 jpg jpeg

Maria Charami Vasiliki a venit din Grecia ╚Öi a reprezentat o zon─â inspirat─â de mitologie ╚Öi simboluri. Dup─â o lung─â carier─â ├«n domeniul bancar, ea s-a apucat de broderia f─âcut─â manual, o art─â pe cale de dispari╚Ťie. Tapiseriile sale sunt adev─ârate tablouri cu motive textile, tip patchwork, experimenteaz─â cu texturi vegetale ╚Öi se inspir─â din p─âs─âri, t─âcere, privire sau lucrurile m─ârunte de zi cu zi. Pentru ea, sensibilitatea ├«nseamn─â "s─â-╚Ťi respec╚Ťi trecutul ╚Öi s─â progresezi".

Ini╚Ťiativa a fost inspirat─â de Conferin╚Ťa Femeilor Francofone ┬źCr├ęation, innovation, entrepreneuriat, croissance et d├ęveloppement: les femmes sÔÇÖimposent!┬╗ organizat─â de Organiza╚Ťia Interna╚Ťional─â a Francofoniei, sub ├«naltul patronaj al Pre╚Öedintelui Rom├óniei. Aceasta a reunit, pe 1 ╚Öi 2 noiembrie 2017, la Bucure╚Öti, peste 800 de femei antreprenoare din ├«ntreg spa╚Ťiul francofon. Conferin╚Ťa a avut ca rezultat crearea Re╚Ťelei Francofone pentru Antreprenoriat Feminin (REFEF).