image

1 SECOL DE LA ÎNCORONAREA REGELUI FERDINAND I ȘI A REGINEI MARIA - programul evenimentelor de la Oradea

📁 Carte
🗓️ 12 octombrie 2022

Oradea este în sărbătoare începând cu 12 Octombrie – ziua orașului. Anul acesta sărbătoarea se continuă cu evenimentele legate de împinirea a 100 de ani de la încoronarea primului Rege al României Mari – Regele Ferdinand. Iată programul evenimentului: 1 SECOL DE LA ÎNCORONAREA REGELUI FERDINAND I ȘI A REGINEI MARIA, LA ALBA IULIA. 

12-16 octombrie

#VideoMapping pe palatul Vulturul Negru;#Spectacol ”Maria, Regina României”;#Expoziția de bijuterii „Regina Maria – Vraja Memoriei”;#Show cu lasere – Tunelul timpului;#Art – instalații cu flori.

PROGRAM
12 octombrie

 CASA DARVAS LA ROCHE Ora 16.00 – Expoziție – Regina Maria – Vraja Memoriei

Demersul expozițional aduce laolaltă o selecție de bijuterii vintage cu elemente celtice care se regăsesc în cele 24 de lucrări expuse, reprezentând acuarelele Reginei Maria. Expoziția este completată cu câteva dintre cărțile Reginei Maria publicate în perioada interbelică, unele cu autograf, timbre și cărți poștale originale, un creion și o tabacheră cu monogramă, reclame pe care le-a făcut în epocă.

Expoziția prezintă în premieră la Oradea, obiecte din atelierul de pictură al Reginei Maria de la Castelul Pelișor și monede cu chipul Reginei și a Regelui Ferdinand I din cadrul vizitei de la Oradea din anul 1919.

 SINAGOGA NEOLOGĂ SION Ora 18.30 – Expoziția Oradea copiilorPartener – Smartist activ – atelier de pictură și activități creative.

Vor fi expuse picturi pe pânză și picturi în acuarelă realizate de copii cu varste între 5 și 12 ani.

TEMPLUL FRANCMASONERIEI ORADEA Ora 19.30 – spectacol – Tunelul timpului – proiecții de tip laser cu efecte speciale, show laser și ambientare cu lumini – în curtea interioară.Animația rulează din oră în oră – 19.30, 20.30 si 21.30

EVENIMENTE LEGATE DE MONUMENTELE DE FOR PUBLIC

INTRAREA GRATUITĂ LA TOATE OBIECTIVELE TURISTICE (12 OCTOMBRIE) – Casa Darvas La Roche, Templul FrancmasonerieiTurnul PrimărieiSinagoga Neologa Sion și Sinagoga Aachvas Rein.

13 octombrie

 BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ ”GHEORGHE ȘINCAI” ORADEAPartener Oradea Heritage Ora 17.00

Expoziție – Încoronarea de la Alba Iulia în colecțiile Bibliotecii Județene.

14 octombrie

 BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ ”GHEORGHE ȘINCAI” ORADEA Ora 10.00

Eveniment – Dialogurile bibliotecii ”Bihorul la încoronare” – invitat special.

15 octombrie

PIAȚA UNIRII ora 20.50 – Proiecție de tip video mapping pe clădirea Palatului Vulturul Negru. Animația rulează de 3 ori câte 5 minute, cu pauze de 2 minute.

16 octombrie

 FILARMONICA DE STAT ORADEA – parter ora 17.00 – Spectacol Maria, Regina României, gânduri către țară.Un spectacol cu texte din memoriile și Jurnalele Reginei în acorduri de voce – bariton, vioară și pian, interpretat de actorii din filmul Maria, Regina RomânieiIntrarea liberă.

 PIAȚA UNIRII ora 20.50 – Proiecție de tip video mapping pe clădirea Vulturul Negru. Animația rulează de 3 ori câte 5 minute, cu pauze de 2 minute.

Organizatori: Primăria Municipiului Oradea prin Oradea Heritage.

Parteneri: Biblioteca Județeană Gheorghe Șincai Oradea, Filarmonica de Stat Oradea.