Nicolae Mavrogheni   Un Caligula în    Țara Românească  jpeg

Nicolae Mavrogheni - Un Caligula în... Țara Românească

Nicolae Mavrogheni, domnitor al Țării Românești între 1786 - 1790, a fost un personaj cât se poate de pitoresc.

Îi plăcea să facă inspecții deghizat, ca să vadă cum trăiește poporul. Tot pentru a lua „pulsul” poporului, a pus să fie ridicat un foișor la Oborul Nou, unde mergea în fiecare duminică. La fiecare răspântie a ordonat să se înalțe țepe, ca să știe hoții și criminalii că nu-i de glumit cu vodă Mavrogheni. Se îmbrăca în costum de marinar turc, cu genunchii goi și cu turban pe cap și mergea prin oraș cu o trăsură trasă de doi cerbi.

Ca să-și bată joc de boieri, a dat calului său demnitatea de clucer (dregător ce se ocupa cu aprovizionarea curții domnești). Nu scrie nicăieri dacă a fost inspirat de Caligula, care-și făcuse calul senator. Tot acest domnitor a fost primul fanariot care a organizat o oaste – e drept, pentru a-i ajuta pe turci. Aceasta era formată din 10.350 de oameni (împărțiți în 110 steaguri), înțoliți după moda occidentală, inclusiv cu peruci pe cap.

Din păcate pentru el, Nicolae Mavrogheni a avut un sfârșit tragic, fiind executat în septembrie 1790, în urma unor intrigi ale marelui vizir.

Citește mai multe despre  Nicolae Mavrogheni în numărul 233 al revistei Historia, disponibil în format digital pe paydemic.com.

H 233 jpg jpeg