Echipa nationala de polo 1949 druckeria jpg

Iosif Novak, a fost primul înotător al României la Jocurile Olimpice

📁 Istoria Sportului
Autor: Redacția

Pe actualul teritoriu al Timișoarei, în Freidorf, s-a născut, în urmă cu mai bine de 100 ani, prima vedetă mondială a natației, Johnny Weissmüller, cvintuplu campion olimpic pentru Statele Unite. În același cartier se năștea, ceva mai târziu, la 16 august 1922, Iosif Novak, primul înotător al României la Jocurile Olimpice.

În anii ’40 ai secolului trecut, „Bupsi”, cum era poreclit renumitul sportiv Iosif Novak (1922 – 1995), practica polo și natație în cadrul clubului sportiv ILSA (Industria Lânii, Societate Anonimă). Acesta obișnuia să își facă antrenamentele în bazinul acoperit aflat în incinta Palatului Neptun, scrie Muzeul Național al Banatului, pe pagina de Facebook a instituției.

Palatul Neptun (foto: Arhiva Muzeului Național al Banatului)
Palatul Neptun (foto: Arhiva Muzeului Național al Banatului)

Iosif Novak a început înotul la ILSA, un club renumit în anii `40-`50, prin puternicele secții de natație și polo. Finalul celui de-al Doilea Război Mondial îl găsește pe „Bupsi” practicând în paralel ambele discipline.

La polo, a făcut parte din „echipa de aur”, care a cucerit șase titluri consecutive (și singurele din palmaresul echipei), între 1946 și 1951. La înot, a dominat întrecerile naționale, în special la proba de 100 m liber.

 Iosif Novak (foto: druckeria.ro)
Iosif Novak (foto: druckeria.ro)

În anul 1952, la Jocurile Olimpice de la Helsinki, au participat nu mai puțin de șase textiliști. În echipa națională de polo, au figurat Adalbert Stănescu, Zoltan Norman, Octavian Iosim, Zoltan Hoszpodar și antrenorul-jucător Gabor Torok. Cel de-al șaselea ilsist era Iosif Novak, participant al concursului de înot, la proba lui de bază, 100 m liber.

„Bupsi” are un loc de cinste în istoria natației românești, devenind primul înotător care participă la o ediție a Jocurilor Olimpice pentru România. Rămas un apropiat al natației și după retragerea din activitatea competițională, „Bupsi” Novak s-a stins în 1995, la vârsta de 73 de ani.

Foto sus: Echipa națională de polo - 1949 (© druckeria.ro)