VIDEO Dezbatere „Historia”: Care sunt misterele aurului dacilor? jpeg

VIDEO Dezbatere „Historia”: Care sunt misterele aurului dacilor?

📁 Recomandări de film
Autor: Redacția

Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) găzduieşte o expoziţie unicat despre „Aurul şi argintul antic al României”. Cu acestă ocazie revista Historia va invită să urmăriţi începând cu ora 11.00, pe site-ul adevarul.ro, o dezbatere ce a produs mereu disensiuni între istorici şi nu numai:aurul dacilor, între mit şi realitate.

Invitaţii lui Ion M. Ioniţă vor fi arheologul Mircea Babeş, Rodica Marghitu Oanţă-curatorul expoziţiei şi Ciprian Plăiaşu, editor al revistei „Historia”. Lor li va alătura curatorul expoziţiei.

În patrimoniul Muzeului Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi din Bucureşti se află şi o hartă a Daciei, realizată de cartograful olandez Abraham Ortelius la Anvers, în jurul anului 1595. Adevărată operă de artă, harta Daciei a fost inclusă de Ortelius în secţiunea istorică a atlasului Theatrum Orbis Terrarum (Teatrul Lumii), considerat a fi primul atlas modern din istorie. Potrivit informaţiilor cuprinse în albumul Descriptio Romaniae, harta e gravată în aramă şi colorată de mână, iar textul explicativ e în limba latină. Ea cuprinde populaţiile stabilite pe teritoriul Daciei, Vatra Dacilor, precum şi dreapta Dunării. Legenda hărţii, din stânga jos, inventariază localităţile dacice, apele şi munţii, cu vechile lor denumiri. În dreapta sus se precizează că Abraham Ortelius este bibliotecar la curtea ducelui de Bavaria, iar în dreapta jos sunt patru versuri din Ponticelelui Ovidiu, poetul exilat la Tomis:„Pe Istru înţepenit de ger/Trec geţi cu sarice miţoase/Îngheaţă vinul în pahare/Îngheaţă apa la răstoace”.

Privită cu atenţie, harta lui Ortelius cuprinde şi o însemnare scurtă, în trei rânduri, plasată în zona cetăţii Sarmisegetuza:„Sargetia flu in quo Decebalus rex thesauros suos occultaverat”, adică „râul Sargeţia, în care regele Decebal şi-a îngropat comoara”. Potrivit istoricului antic Dio Cassius, Decebal abătuse râul Sargeţia cu ajutorul unor prizonieri şi săpase o groapă pe locul fostei albii. „A pus în ea o mulţime de aur şi argint, precum şi alte lucruri foarte preţioase, mai ales printre cele care suportau umezeala, iar după aceea a adus râul din nou în albia lui. Tot cu prizonierii a pus în siguranţă, în peşteri, veşminte şi alte lucruri mai puţin preţioase. Dar Bicilis, un tovarăş al său care cunoştea cele întâmplate, a fost luat prizonier şi a dat în vileag toate acestea”.