Aspect de la adunarea salariaţilor Uzinei de motoare din Reşiţa cu prilejul naţionalizării înteprinderii (© „Fototeca online a comunismului românesc”, cota: 174/1948)

„Vă rog să-mi eliberați un certificat constatar precum că sunt în viață”. Act necesar pentru pensionare în 1947

Un document inedit din fondul arhivistic al Postului de Jandarmi Cugir, aflat la Arhivele Județene Alba, artă modul în care se făcea pensionarea angajaților în 1947.

Documentul se referă la solicitarea maiorului Dudnic Atanasie care cere o adeverință care să arate că este în viață. Pentru a ieși la pensie, acesta trebuia să dovedească faptul că nu mai lucrează la stat.

Practic, condițiile pentru pensionare în 1947, la Cugir, erau două: să fii în viață și să nu mai lucrezi în instituții de stat.

Subsemnatul Maior Dudnic Atanasie din Cercul Teritorial Hunedoara Deva, trecut la cere în Gradul Disponibil, domiciliat în comuna Cugir Jud. Hunedoara: Vă rog să-mi eliberați un certificat constatar precum că sunt în viață și că nu ocup nici o funcție la Stat, Județ, Comună sau altă Administrație de utilitate publică, fiindu-mi necesar la întocmirea actelor de pensie. Cugir la 27.11.1947”, se precizează în adresa înaintată de către fostul jandarm.

Adresa majorului de jandarmi din Cugir (foto: Arhivele Naționale Alba)
Adresa majorului de jandarmi din Cugir (foto: Arhivele Naționale Alba)

În perioada respectivă, din punct de vedere administrativ, Cugirul aparținea de județul Hunedoara.

Citește mai multe amănunte pe adevarul.ro

Foto sus: © „Fototeca online a comunismului românesc”, cota: 174/1948