image

UDMR continuă să acționeze împotriva elevilor maghiari - cazul Liceul Teologic Romano Catolic din Târgu Mureș

📁 Revista Presei de Istorie
Autor: Remus Florescu

În data de 3 mai, un complet de judecată al Secției de Contencios Administrativ și Fiscal al Înaltei Curți de Casație și Justiție a României a decis menținerea unei sentințe a Curții de Apel Târgu Mureș, care a anulat ordinele ministeriale de reînființare a Liceului Teologic Romano-catolic „II. Rakoczi Ferenc” (Francisc Rakoczi al II-lea), după ce Curtea  Constituțională a României a declarat neconstituțională o lege special emisă în 2018, pentru reînființarea unității de învățământ.

La câteva ore după această decizie, mai mulți lideri ai UDMR au postat mesaje împotriva deciziilor instanțelor de judecată, pe alocuri melodramatice, susținând că vor continua lupta pentru înființarea liceului catolic din Târgu Mureș. 

Vezi aici postările lui Frunda Csenge, liderul consilierilor UDMR din Consiliului Local Târgu Mureș și ale președintelui Uniunii, Kelemen Hunor

    Sigur, este mult mai ușor să acuzi sistemul judiciar românesc care adoptă decizii nedrepte și ”sângeroase”, decât să constați și să accepți că singura vină pentru decizia de acum a instanței aparține, fără doar și poate, liderilor locali și naționali ai UDMR, care au insistat, nu o dată, ci de trei ori, să înființeze, eludând prevederile legale, Liceul teologic Romano-Catolic. Practic, toți acești ani în care UDMR a încercat să găsească în parlament sau în guvern diverse variante ocolitoare ale legii educației (care stipulează clar că decizia de înființare a unei unități de învățământ aparține autorităților locale și nu celor centrale), nu reprezintă altceva decât ani în care UDMR a fost total dezinteresată de soarta elevilor maghiari (care ba aveau, ba nu aveau unitate școlară în care să învețe).

Detalii privind istoricul încercărilor de înființare a LTRC, eludând prevederile în domeniu, le găsiți aici.

 Care este rațiunea care a stat în spatele acestei decizii, nu o putem ști. Dar și acum, în al treisprezecelea ceas, în care UDMR ar putea înființa legal unitatea școlară, liderii entității spun că vor continua lupta, în condițiile în care nu ar trebui să lupte cu nimeni,... ci ar trebui să își convingă propriii reprezentanți, din administrația municipiului Târgu Mureș, să inițieze, legal, demersurile pentru înființarea unității de învățământ. O administrație a municipiului Târgu Mureș care este sub influența majoritară a UDMR!

Dar cum ar putea fi cerut echilibru, în condițiile în care, pentru înființarea liceului, a fost  forțată realitatea, fiind comasate clase maghiare de la două unități școlare (Colegiul Național „Unirea”, principala școală segregată, fiind unul dintre cele mai bune colegii din țară). Astfel se evidențiază că demersul este strict politic și nu rezultatul unei analize privind interesul copiilor de a primi o educație de calitate. Un alt argument că la Târgu Mureș copiii sunt victimele propriilor politicieni este și restrângerea posibilităților elevilor de a intra pe piața muncii din România și din alte state europene, prin eforturile politice ale axei Budapesta-UDMR de a segrega și enclaviza educația elevilor maghiari, pe criteriu de limbă, tăind orice contact cu elevii români.

Reacțiile de ieri dovedesc că UDMR nu este interesată să rezolve real problema, ci preferă calea politicianistă, cea care le permite să afirme, în mod total nefondat, că justiția din România este nedreaptă! Poziție adoptată în repetate rânduri de Kelemen Hunor, care nu se sfiește să atace sistemul juridic românesc, atunci când decizii ale instanței îi sunt defavorabile. Probabil este un mod de lucru împrumutat din Budapesta, în condițiile în care nu o dată oficialii ungari au avut aceeași retorică la adresa statului de drept și sistemului judiciar din țara noastră! Și asta în condițiile în care, nu o dată, liderii UDMR au beneficiat ei înșiși de hotărâri favorabile ale instanțelor din România! Iar UDMR s-a făcut cunoscută pentru poziția anti-justiție, căci în aproape toate cazurile a ales calea autovictimizării și acuzelor de discriminare, pentru protejarea unor membri corupți!

De altfel, acest subiect va constitui cu siguranță o gură de oxigen pentru autoritățile ungare, trimise la colț în Europa, pentru susținerea, mai mult sau mai puțin fățișă, a Federației Ruse în invazia din Ucraina. Din nou vom auzi de la autoritățile din Budapesta cât de vinovată este România pentru „atrocitățile” culturale comise împotriva minorității maghiare. De altfel, o primă reacție a apărut deja, ieri secretarul de stat Tamas Menczer, din Ministerul ungar de externe, adoptând o poziție în care condamnă decizia ÎCCJ, susținând că dacă autoritățile române nu vor remedia situația, este posibilă „o revenire la tensionarea pe termen lung a relațiilor româno-ungare”. Detalii aici

Care este rațiunea pentru care MAE ungar a simțit nevoia să reacționeze la o decizie a instanței de judecată din România? Și de ce ar fi nevoie ca autoritățile române să remedieze o situație care a fost tranșată în Justiție, iar soluția aparține strict de  autoritățile locale, care, culmea!, aparțin UDMR și dețin controlul la nivelul municipiului Târgu Mureș? Un fake news, probabil, gândit de Ungaria pe subiect, la fel de grosolan precum cele cu care Moscova operează în Ucraina. Probabil că oficialii de la Budapesta, care nu vor în ruptul capului să renunțe la gazul și petrolul rusesc, așa cum spunea zilele trecute șeful MAE ungar, au avut de unde să învețe cum se face propaganda în estul Europei. Păcat însă că UDMR cade în această capcană și nu își asumă rezolvarea problemei liceului corect și legal... Și atunci nimeni nu ar mai trebui să fie îngrijorat, preocupat sau supărat... și nici relațiile româno-ungare nu ar mai fi în pericol să se înrăutățească! 

Retorica și modalitatea de acțiune aduce în lumină un mod de a gândi și de a acționa defavorabil în primul rând copiilor, elevilor maghiari care nu au nicio vină pentru că politicienilor maghiari și unguri li se pare mai importantă propria imagine decât dreptul lor (al elevilor) de a învăța la o unitate școlară înființată în mod corect și legal! 

A nu alege calea asumării și a acționării conform legii, pentru înființarea acestui liceu – prin decizia autorităților locale, nu prin ordin de ministru, nu prin legi din parlament, nu prin artificii  incorecte și  nelegale, arată exact acest lucru:  o formațiune care alege să ofere comunității propagandă și nu pragmatism, soluții, bunăstare. O retorică bine-cunoscută la Budapesta, care se hrănește, la fel ca și Moscova, din fantomele trecutului și nu din pragmatismul și realitatea prezentului!