Topul celor mai frumoase catedrale gotice din lume jpeg

Topul celor mai frumoase catedrale gotice din lume

Departe de presupunerile pe care le fac unii turi┼čti ÔÇťmai pu┼úin ini┼úia┼úiÔÇŁ, catedrale gotice nu sunt construc┼úii religioase a vechilor go┼úi, ci ni┼čte catedrale cre┼čtine construite ├«n arhitectura numit─â la un moment dat ├«n istorie, gotic─â. Pe scurt la fel cum vandalism nu are nimic de a face cu vandalii, arhitectura gotic─â nu are nimic de a face cu go┼úi. ├Än fond este un stil de arhitectura care s-a dezvoltat ├«n Fran┼úa, din stilul romanic, ├«n secolul al 12-lea, ┼či a fost pur ┼či simplu cunoscut ├«n epoc─â sub numele de ÔÇťstil francezÔÇŁ. Arhitectura gotic─â s-a r─âsp├óndit ├«n toat─â Europa de Vest ┼či a continuat s─â evolueze p├ón─â ├«n secolul al 16-lea, ├«nainte de a fi inclus─â ├«n arta Renasterii. ├Än acest timp a c─âp─âtat numele de ÔÇťGoticÔÇŁ, mai degrab─â ca o porecl─â, ce desemna un lucru ├«nvechit, barbar.

Stilul gotic subliniaz─â verticalitatea ┼či lumina. Acest aspect a fost realizat prin dezvoltarea unor anumite caracteristici arhitecturale, cum ar fi coloanele grupate, bol┼úi cu nervuri de zbor ┼či contraforturi. De┼či arhitectura gotic─â este prezent─â  ├«n multe castele, palate ┼či re┼čedin┼úe ale unor organe ale statului, catedrale gotice ├«ntruchipeaz─â adev─ârata frumuse┼úe a acestui stil arhitectural. Am ales din multitudinea de loca┼če de cult construite ├«n acest stil 10 edificii cu adev─ârat spectaculoase care merit─â a fi v─âzute.

image

Catedrala Sf├óntului ┼×tefan (Stephansdom), situat─â ├«n inima Vienei, a supravie┼úuit multor r─âzboie ┼či asedii, fiind azi unul dintre simbolurile cele mai pre┼úuite ale ora┼čului. Vienezii ├«┼úi vorbesc despre ea ca un simbolul libert─â┼úii. Catedrala gotic─â se afl─â pe ruinele a dou─â biserici mult mai vechi. Cel care a ├«nceput construc┼úia edificiului a fost Rudolf al-IV-lea, Duce de Austria, ├«n secolul al XIV-lea. Caracteristica principal─â, cea care o eviden┼úiaz─â de departe ├«ntre celelalte loca┼čuri gotice, este acoperi┼čul care are faina┼ú─â ├«n form─â de diamant. Acesta a fost ad─âugat ├«n  1952.

image

Catedrala Burgos, din ora┼čul spaniol cu acela┼či nume, este un loca┼č medieval dedicat Fecioarei Maria. Este o catedral─â renumit─â pentru dimensiunile sale ┼či arhitectura unic─â. Construc┼úia Catedralei din Burgos a ├«nceput ├«n 1221 ┼či dup─â o pauz─â lung─â de aproape 200 de ani, a fost finalizat─â ├«n 1567. ├Än 1919, catedrala a devenit locul de ├«nmorm├óntare a celebrului erou al Reconquistei spaniole, Rodrigo Diaz de Vivar (ÔÇťEl CidÔÇŁ), ┼či so┼úiei sale Do├▒a Jimena.