TOP 5 Descoperiri arheologice în 2011 jpeg

TOP 5 Descoperiri arheologice în 2011

­čôü Antichitate
Autor: Andreea Lup┼čor

Peste mai mul╚Ťi ani, c├ónd ne vom g├óndi la evenimentele lui 2011, cu siguran╚Ť─â c─â acest ne va duce cu g├óndul la Prim─âvara Arab─â ╚Öi la problemele cauzate de criza economic─â. Dar nu trebuie s─â uit─âm c─â 2011 a fost un an bogat ╚Öi pentru arheologie.

A fost descoperit─â, ├«n Iordania, una dintre cele mai timpurii cl─âdiri din lume. ├Än Guatemala, un morm├ónt maya╚Ö ne-a oferit informa╚Ťii pre╚Ťioase despre  un personaj feminin important, iar ├«n Sco╚Ťia arheologii au descoperit un vas care ad─âpostea ├«n interiorul s─âu r─âm─â╚Öi╚Ťele de 1000 de ani ale unui Viking. De asemenea, am fost martorii impactului pe care tehnologia ├«l are asupra ╚Ötiin╚Ťei arheologice. Speciali╚Ötii au folosit  un sistem cu radar pentru a cerceta situl unei ╚Öcoli de gladitori romani ╚Öi apoi au crea un model digital al acesteia.

1.       Morm├óntul unui viking, Ardnamurchan, Sco╚Ťia

photo 1319021541219 1 0 jpg jpeg

├Äntr-o regiune izolat─â din Sco╚Ťia, arheologii au descoperit morm├óntul unui viking aflat pe un vas, acesta fiind doar al doilea sit de acest gen g─âsit ├«n Marea Britanie. Vikingul, mort acum ├«n jur 1000 de ani, era probabil un r─âzboinic de rang ├«nalt. El a fost ├«ngropat ├«ntr-o barc─â de circa  5 m lungime, ├«nconjurat de mai multe artefacte inclusiv o sabie, un topor, ╚Öi un corn de b─âut din bronz. Conform declara╚Ťiilor arheologilor, ÔÇŁnivelul conserv─ârii obiectelor ╚Öi varietatea inventarului de morm├ónt face ca acesta s─â fie unul din cele mai importante situri de ├«nmorm├óntare vikinge din Marea BritanieÔÇŁ.

2.       Construc╚Ťii neolitice, Wadi Faynan, Iordania

1a 0 jpg jpeg

Descoperirea r─âm─â╚Öi╚Ťelor unei structuri masive vechi ├«n sudul Iordaniei, la Wadi Faynan, a contribuit la redefinirea scopului arhitecturii la momentul ├«n care grupurile de v─ân─âtori-culeg─âtori evoluau c─âtre societ─â╚Ťi sedentare. Este vorba de o cl─âdire ce dateaz─â de acum 11.700 de ani care, conform celui care a condus s─âp─âturile acolo, ÔÇŁpare s─â fi fost construit─â prin s─âparea unei gropi ╚Öi c─âptu╚Öirea pere╚Ťilor cu un amestec din noroi. Artefactele descoperite ├«n interiorul structurii sugereaz─â c─â la acel moment oamenii foloseau cl─âdirea ca loc de procesare colectiv─â a plantelor. In plus, se poate ca situl s─â fi servit drept loc pentru adun─ârile comunitare.

3.       Primii c├óini domestici╚Ťi, Predmosti, Cehia

2a jpg jpeg

Cercet─âtorii credeau, p├ón─â de cur├ónd, c─â procesul de domesticire a c├óinilor a avut loc acum circa 14.000 de ani. In 2011, teoria conform c─âreia acest proces ar fi avut loc mai devreme a intrat din nou ├«n aten╚Ťia speciali╚Ötilor ├«n urma unor descoperiri surprinz─âtoare. Este vorba de trei cranii canine ce prezint─â mai multe din tr─âs─âturile distinctive caracteristice c├óinilor domestici. Craniile, datate ca av├ónd o vechime de aprox. 31.500 de ani, fac parte dintr-o colec╚Ťie de artefacte descoperite ├«n Cehia.

4.       Regina Maya╚Ö─â, Nakum, Guatemala

3a 0 jpg jpeg

O camer─â funerar─â foarte bine ascuns─â a fost descoperit─â ├«n situl arheologic de la Nakum, ├«n nord-estul Guatemalei. Speciali╚Ötii au declarat c─â ar fi vorba de morm├óntul unei femei-lider din secolele II-III d.Hr. Morm├óntul ad─âpostea un schelet vechi de 1300 de ani ╚Öi mai multe artefacte. Printr-o cr─âp─âtur─â ├«n podeaua morm├óntului, arheologii au descoperit un alt morm├ónt, mai vechi, unde se aflau r─âm─â╚Öi╚Ťele a dou─â femei. Calitatea ╚Öi localizarea camerei funerare sugereaz─â c─â ar fi vorba de locul de veci al unui personaj de s├ónge regal.

5.       ╚ścoala de gladiatori, Carnuntum, Austria

school jpg jpeg

Tehnologia radar a permis unei echipe interna╚Ťionale de cercet─âtori s─â identifice o ╚Öcoal─â de gladiatori ÔÇô ludus┬şÔÇô ╚Öi s─â o aduc─â ├«n fa╚Ťa publicului ├«ntr-o manier─â nemai├«nt├ólnit─â p├ón─â acum. Ceea ce a fost c├óndva un ora╚Ö cu 50.000 de locuitori ÔÇô Carnuntum ÔÇô este azi un imens sit arheologic. ╚ścoala de gladiatori descoperit─â aici dateaz─â din secolul al IV-lea d. Hr. ╚Öi este a patra ca m─ârime din lume.

Sursa:http://www.archaeology.org/