Televizor QLED vs  televizor OLED: care este cea mai bună tehnologie în acest moment? jpeg

Televizor QLED vs. televizor OLED: care este cea mai bună tehnologie în acest moment?

Autor: advertorial

Oricine caută un televizor inteligent cu o calitate ridicată a imaginii se poate confrunta cu o întrebare: atunci când alege cea mai bună tehnologie de ecran, este mai bine să opteze pentru un televizor QLED sau OLED ? Asta pentru că, deși cele două derivă din LED-ul tradițional, există unele diferențe între ele. În continuare, vom explica mai bine cum funcționează televizoarele cu fiecare dintre tehnologii și care dintre ele câștigă disputa QLED vs OLED.

Ce este OLED?

Tehnologia OLED au fost creată de LG și revândută altor mărci. Bineînțeles, dacă căutați un televizor cu această tehnologie, un TV OLED LG este alegerea ideală. Acest tip de televizor este primul pas după LED și are la bază diode organice pentru emisia de lumină, fără a fi nevoie de o lampă de fundal. Adică punctele de pe ecran se auto-iluminează și asta înseamnă mai multă luminozitate și mai mult contrast (chiar și în comparație cu televizoarele QLED). Și nu numai: în funcție de imagine, se pot șterge complet și, odată cu asta, avem un negru foarte profund, cu tonuri extrem de închise. Dar, un punct de luat în considerare este că materialul organic al acestui televizor se strică mai repede și poate prezenta un anumit grad de uzură în timp.

Ce este QLED?

În timp ce LG , Sony și Panasonic , printre alte mărci, au pariat pe tehnologia OLED în liniile lor premium pentru a înlocui dispozitivele LED, Samsung a venit cu un alt tip de monitor, QLED. QLED este, de asemenea, un avans față de LCD și funcționează pe baza punctelor cuantice, care sunt particule conductoare mici, cu diametrul mai mic de un nanometru. Consumul de energie este mult mai mic decât televizoarele LED și există o vizibilitate excelentă a imaginilor din toate unghiurile, chiar dacă ești așezat lateral în raport cu poziția televizorului. Pe de altă parte, deoarece emisia de lumină nu este făcută de punctele cuantice în sine, timpul de răspuns al unui televizor OLED poate fi mai lung și luminozitatea nu este la fel de intensă ca cea a unui TV OLED LG, de exemplu. 

QLED vs OLED: care este cea mai bună tehnologie smart TV?

Pentru a defini care dintre cele două tehnologii este cea mai bună, mai întâi trebuie să înțelegeți diferențele dintre OLED și QLED. Deoarece sunt organice, punctele unui TV OLED LG, de exemplu, sunt auto-iluminate, nefiind nevoie de un afișaj LCD. Acest lucru asigură culori mai adevărate și tonuri întunecate mai pure decât QLED-ul, care utilizează o placă LCD pentru a ilumina punctele cuantice. 

În disputa dintre un televizor QLED sau un televizor OLED, care este alegerea mai bună? Răspunsul la asta va depinde de scopul tău. Dacă doriți o calitate maximă a imaginii, cu tonuri de negru super pure și cel mai mare contrast posibil în imagini, un TV OLED LG poate fi alegerea potrivită. Pe de altă parte, televizoarele QLED sunt mai ieftine și mai puțin susceptibile de a suferi de arderi sau stricăciuni. Ca rezultat, un televizor QLED este mai rentabil decât OLED. Diferențele dintre cele două televizoare sunt mai mult vizibile cunoscătorilor, celor care înțeleg ce presupune fiecare tehnologie în parte și la ce să se uite pentru a își da seama. Nu există nicio modalitate de a spune care este cel mai bun. Experții în domeniu explică că totul depinde de tipul de conținut pe care îl vei viziona des și de numărul total de ore pe săptămână la care te aștepți să fii în fața unui televizor. Dispozitivele mărcilor Samsung și LG apar ca lideri de piață, iar alegerea va depinde de gustul dumneavoastră personal.

Adevărul este că ambele au o calitate excelentă, iar alegerea va depinde mai mult de bugetul pe care îl aveți la dispoziție, de modul în care veți utiliza televizorul, de caracteristicile pe care le căutați și pe care le considerați importante.