Sven Hedin, un Marco Polo suedez jpeg

Sven Hedin, un Marco Polo suedez

Cu o hot─âr├óre nemaipomenit─â, Sven Hedin ├«╚Öi propune s─â fac─â totul cu putin╚Ť─â pentru a supravie╚Ťui. ├Än b─âtaia v├óntului, se aventureaz─â printre dunele pustiului chinezesc Taklamakan, cunoscut ╚Öi drept ÔÇślocul f─âr─â de ├«ntoarcereÔÇÖ sau ÔÇśpustiul mor╚ŤiiÔÇÖ. Sven ╚Öi tovar─â╚Öii s─âi ├«ncep s─â ├«n╚Ťeleag─â de unde denumireaÔÇŽdin cele opt c─âmile nu le-a mai r─âmas dec├ót una. Setea era chinuitoare.

Suedezul porne╚Öte pe c─âr─ârile marii aventuri ├«n 1895, aleg├ónd ca ╚Ťint─â Taklamakan. L-au dus acolo at├ót setea lui de activit─â╚Ťi inedite, c├ót ╚Öi curiozitatea pentru ultimele buc─â╚Ťi neexplorate de pe hart─â. ╚śi Sven face istorie, c─âci devine unul dintre cei mai de succes exploratori ai secolelor XIX-XX. ├Äntre anii 1893 ╚Öi 1935 reu╚Öe╚Öte imposibilul. Supravie╚Ťuie╚Öte unui num─âr de patru expeditii majore, care ├«i poart─â pa╚Öii prin toat─â Asia Central─â:prin muntele Pamir, prin Xinjiang, pe la izvorul Tarim, prin pustiul Taklamakanului, pe l├óng─â lacul Karashokun ╚Öi nu ├«n ultimul r├ónd ├«n nordul Tibetului.

╚śi de fiecare dat─â a fost vorba de o expedi╚Ťie extrem de ├«ndr─âznea╚Ť─â. De pild─â, suedezul a fost nevoit s─â se ├«mbrace ├«n haine de p─âstor pentru a sc─âpa de autorit─â╚Ťile tibetane. Din cauza legisla╚Ťiei britanice, ├«i era interzis s─â treac─â grani╚Ťa dinspre India, dar el g─âse╚Öte o cale:porne╚Öte hot─âr├ót prin Transhimalaya, lan╚Ť muntos sinonim cu pericolul extrem, ╚Öi ajunge ├«n nord, pe ÔÇśscoperi╚Öul lumiiÔÇÖ.

Punctul de plecare al acestor ambi╚Ťioase activit─â╚Ťi a fost angajarea lui Sven ca traduc─âtor la ambasada suedez─â din Teheran. Deja dup─â un an Hedin ├«ncepe s─â resimt─â dorul de libertate, de mi╚Öcare ╚Öi ├«╚Öi face treptat rela╚Ťii care s─â-l ajute s─â pun─â la cale expedi╚Ťiile. Sven a refuzat ╚Öi p catedr─â de geografie. Mult mai mult ╚Öi-a dorit s─â se dedice cercet─ârii pe teren, iar odat─â cu succesul celei de-a treia expedi╚Ťii care ├«l poart─â p├ón─â ├«n Tibet, ├«╚Öi d─â seama c─â acesta este marea lui pasiune. Dar descrierile ╚Öi constat─ârile sale trebuiau valorificate ╚Öi prin opinii academice, a╚Öa c─â Sven nu uit─â s─â a╚Ötearn─â pe h├órtie pove╚Ötile minunate din Asia. Le scrie ╚Öi pentru cei care nu au avut norocul lui de a ├«ntreprinde asemenea c─âl─âtorii.

sven 0 jpg jpeg

C├ónd expertul ├«n chestiuni asiatice se ├«ntoarce acas─â din mun╚Ťi ╚Öi de╚Öerturi, ├«n 1909, concet─â╚Ťenii s─âi ├«l s─ârb─âtoresc ca pe un erou. Nu ├«n ultimul r├ónd ╚Öi pentru c─â ├«n cursul expedi╚Ťiilor sale a descoperit dou─â ora╚Öe ├«ngropate ├«n nisip. Pentru c─â ╚Öi-a c├ó╚Ötigat locul printre cele mai importante personalit─â╚Ťi ale Suediei, dob├ónde╚Öte ├«n acela╚Öi timp un loc in cadrul nobilimii. Schemele sale din timpul c─âl─âtoriilor vor constitui baza celei mai cuprinz─âtoare colec╚Ťii de h─âr╚Ťi asiatice de la acea vreme, o colec╚Ťie devenit─â mai faimoas─â dec├ót el ├«nsu╚Öi.

Munca sa de cercetare a fost ├«ncununat─â de apari╚Ťia marelui atlas al Asiei Centrale, ├«n 1952, chiar anul mor╚Ťii curajosului explorator. ├Äns─â pe c├ót de mult succes i-a adus colec╚Ťia cartografic─â, pe at├ót de mult i-a p─âtat reputa╚Ťia. ├Äntruc├ót suedezul nu avea mijloacele necesare pentru a publica materialul, ├«n toat─â afacerea s-au amestecat ╚Öi guvernul, ╚Öi comunitatea academic─â german─â, ceea ce a umbrit oarecum munca suedezului. Chiar la ├«nceputul celui de-al doilea r─âzboi mondial Hedin este ├«n plin proces de colectare de materiale ╚Öi ├«n acela╚Öi timp ├«╚Öi exprim─â public simpatia pentru regimul nazist. Apropierea de na╚Ťional-sociali╚Öti a fost cea care i-a p─âtat numele.

Sven avea însă în minte o imagine romantizată asupra Germaniei încă din primul război mondial. Deloc de neglijat în acest sens este faptul că el studiase cu geograful și sinologul german Ferdinand Freiherr von Richthofen, mentorul academic care îi prevăzuse suedezului o carieră strălucită. L-a încurajat permanent pe elevul său să transforme cercetarea Asiei Centrale într-un scop prioritar. Mai târziu Hitler însuși l-a flatat cu tot felul de onoruri.

Dar chiar dac─â Sven nu ╚Öi-a ascuns niciodat─â admira╚Ťia pentru cel de-al Treilea Reich, l-a ╚Öi criticat c├ónd a avut ocazia. De╚Öi supus unei presiuni enorme din pricina acestuia, suedezul ╚Öi-a folosit influen╚Ťa in tab─âra na╚Ťional-socialist─â pentru a salva de la moarte anumi╚Ťi inculpa╚Ťi. ├Än pofida rela╚Ťiilor cu nazi╚Ötii, este dincolo de ├«ndoial─â c─â Sven Hedin a realizat lucruri extraordinare. Expedi╚Ťiile ╚Öi descoperirile sale au uimit o lume ├«ntreag─â:suedezul a p─âtruns ├«n inima necercetat─â a Asiei Centrale ╚Öi a intrat astfel ├«n istorie. 

sursa:g-geschichte.de