Suleyman Magnificul și Epoca de Aur a culturii otomane jpeg

Suleyman Magnificul și Epoca de Aur a culturii otomane

­čôü Imperiul Otoman
Autor: Andreea Lup┼čor

Secolul al XVI-lea a fost, pentru Imperiul Otoman, Epoca de Aur. Este perioada în care imperiul atinge maximul expansiunii teritoriale, ocupând noi teritorii nu doar în Africa sau în Orientul Mijlociu, ci și în Europa. Veacul al XVI-lea se remarcă însăși printr-un avânt cultural remarcabil. Artele vor cunoaște, în epoca lui Suleyman Magnificulși a succesorilor săi, o dezvoltare impresionantă, aducând Imperiul Otoman la apogeul său cultural.

Sultanul Suleyman, el ├«nsu╚Öi un scriitor talentat, a acordat o aten╚Ťie deosebit─â culturii. Palatul Topkap─▒, centrul puterii imperiale, a devenit ╚Öi centrul administrativ a zeci de societ─â╚Ťi imperiale artistice, ├«n care activau peste 600 de pictori, bijutieri, aurari, scriitori etc. De asemenea, tekke-lele (a╚Öez─âmintele c─âlug─ârilor dervi╚Ö-i) din principalele ora╚Öe ale Imperiului s-au transformat ├«n centre culturale, asem─ân─âtoarele academiilor de art─â din Occident.

Aceast─â epoc─â de aur a culturii este important─â ├«n primul r├ónd pentru c─â arta otoman─â va c─âp─âta acum o identitate proprie. Dac─â p├ón─â atunci, arta fusese influen╚Ťat─â cu prec─âdere de cultura persan─â, ├«ncep├ónd cu secolul al XVI-lea, ea va prelua influen╚Ťe din toate provinciile imperiului ╚Öi va dob├óndi o identitate otoman─â.

Se remarcă, cu precădere, dezvoltările din arhitectură, caligrafie, pictură (în special pictura de manuscrise), arta textilelor și a ceramicii.

Arhitectura

suleymaniye cami1 jpg jpeg

Ast─âzi, cea mai important─â mo╚Ötenire cultural─â a epocii lui Suleyman este, cu siguran╚Ť─â, arhitectura. Este epoca marelui arhitect Sinan (1529-1588), care va schimba, prin construc╚Ťiile sale, fa╚Ťa ora╚Öelor otomane ╚Öi va l─âsa posterit─â╚Ťii mai multe moschei ╚Öi complexe religioase cu totul impresionante. Datorit─â operelor sale, Sinan a fost adesea comparat cu Michelangelo, contemporanul s─âu.

Sinan a fost arhitectul ├«ns─ârcinat de sultan cu transformarea Istanbulului ├«n centrul civiliza╚Ťiei islamice. Cu acest scop, au fost construite poduri, moschei, palate, cl─âdiri publice ╚Öi a╚Öez─âminte sociale. Cea mai cunoscut─â oper─â a lui Sinan este cea mai mare moschee din Istanbul,  S├╝leymaniye Camii, ├«n traducere Moscheea lui Suleyman.

Ceramica de Iznik

Arta ceramicii a cunoscut în timpul lui Suleyman o dezvoltare impresionantă. Orașul Iznik devine principalul centru artistic, producător al unei ceramici absolut superbe care va ajunge să fie cunoscută drept ceramică de Iznik.

Ceramica de Iznik a fost pus─â ├«n valoare prin construc╚Ťiile sponsorizate de Sultanul Suleyman, ea fiind folosit─â pentru decorarea mai multor cl─âdiri, dintre care cea mai cunoscut─â este Moscheea Albastr─â din Istanbul, care-╚Öi datoreaz─â numele culorii dominante de pe pl─âcile ceramice.

├Än timpul lui Suleyman cererea pentu ceramica de Iznik a crescut foarte mult, fiind produse atunci numeroase vase, farfurii, ulcioare, cupe etc. Multe dintre acestea au supravie╚Ťuit timpului ╚Öi pot fi ast─âzi admirate ├«n muzeele turce╚Öti.

arh 1 jpg jpeg
http://www.historia.ro/sites/default/files/Iznik_ceramic_in_the_Blue_Mosque_4.jpg
arh 02 jpg jpeg
http://www.historia.ro/sites/default/files/6a00e54fc1f49d8833011571fe9ec7970b-800wi.jpg
arh 3 0 jpg jpeg
http://www.historia.ro/sites/default/files/il_fullxfull.42124345.jpg

╚śtiin╚Ťele

Cultura otoman─â s-a ├«mbog─â╚Ťit ├«n aceast─â perioad─â ╚Öi de pe urma dezvolt─ârii ╚Ötiin╚Ťelor. Rolul principal ├«n acest proces l-au jucat medresele, institutele superioare de educa╚Ťie organizate de obicei ├«n jurul moscheilor. Cele mai c─âutate domenii erau astronomia, matematica, medicina ╚Öi teologia. Acestora li se adaug─â geografia ╚Öi cartografia, domenii care au beneficiat de pe urma ambi╚Ťiilor teritoriale ale sultanului.

Suleyman poetul

Sultanul Suleyman nu e cunoscut doar pentru activitatea sa politic─â. El a scris foarte multe poezii, semnate cu pseudonimul Muhhib├«. Cele mai cunoscute poezii sunt, probabil, cele de dragoste, majoritatea dedicate Roxelanei, dar ╚Öi cele filosofice, transmise genera╚Ťiilor viitoare ca proverbe:ÔÇ×Ceva mai de pre╚Ťca ├«mp─âr─â╚Ťia (puterea), lumea nu are, / Dar ca o clip de s─ân─âtate, / Nu exist─â ├«mp─âr─â╚Ťie (putere) mai mare.ÔÇŁ

NOTE          

Mai multe informa╚Ťii despre arta otoman─â:http://www.theottomans.org/english/art_culture/index.asp