Spune mi, Fidel, cum îmi spune toată lumea jpeg

Spune-mi, Fidel, cum îmi spune toată lumea

Pe 20 martie 1987, săptămînalul uruguayan El Popular publică un amplu interviu luat lui Fidel Castro de Angel Maria Luna, pentru postul tv Chanel 10, în hotarele programului Prioritatea. La vremea respectivă, Angel Maria Luna e unul dintre cei mai mari ziariști latino-americani. Lucra de mulți ani la Canal 10, iar emisiunea sa de interviuri avea faimă continentală. Cu toate acestea interviul stă sub semnul unui entuziasm față de interlocutor mai puțin obișnuit la un gazetar ce se apropie de 50 de ani.

Introducerea lasă impresia că Angel Maria Luna a trăit, în fine, momentul de destin al vieții sale:

„După cum se știe deja, în seara asta vom continua programul «Prioritatea» cu interviul pe care l-am avut cu comandantul Fidel Castro în Havana.

Am avut deja interviuri cu Felipe Gonzalez, Daniel Ortega, Jose Napoleon Duarte și Vinicio Cerezo. De peste un an încercăm să obținem un interviu cu acest om, deoarece noi știm că dincolo de punctele de vedere similare sau diferite, el are o influență substanțială asupra evenimentelor politice ale secolului.

Trebuie să mulțumim public și să oferim recunoașterea noastră ministrului de Externe Enrique Iglesias, pentru că nu am fi reușit să ne atingem obiectivul fără ajutorul său.

Nu este ușor să-l intervievezi pe Fidel Castro. Nu numai datorită personalității sale dar și din cauza circumstanțelor care au marcat înregistrarea acestui interviu.

Într-un mod complet neașteptat ni s-a spus la un moment dat, după recepția oferită delegației uruguayene de politicieni și businessmeni, că urma să luăm interviul. Era într-un moment în care nu aveam echipamentul tehnic necesar pentru a ne face jobul. Prin urmare, trebuie să lăudăm efortul și inteligența lui Jorge Rodriguez, cameramanul nostru, pentru că fără cooperarea sa, ar fi fost imposibil de realizat acest interviu, care trebuia făcut în acel moment sau deloc.

Veți avea ocazia să fiți cu noi împărtășind privilegiul acestui interviu acordat de Fidel Castro «Priorității». Castro este omul care monopolizează pozițiile de conducere ale țării sale. El este figura de top a Partidului Comunist, comandantul șef al Armatei și președintele Consiliului de stat și de miniștri, dintr-o Cubă pe care nimeni nu îndrăznește să o conceapă fără prezența lui.”

Însuflețit de acest entuziasm debordant, ziaristul îl întreabă pe Fidel Castro:

– Domnule, cum ați vrea să mă adresez dumneavoastră? Comandante? Președinte? Doctor?

Răspunsul lui Castro:

– Spune-mi Fidel, cum îmi spune toată lumea!