Spectaculoasa ceramic─â de Horezu jpeg

Spectaculoasa ceramic─â de Horezu

­čôü Patrimoniu
Autor: Alina Iancu

Pe l├óng─â monumentele br├óncovene┼čti ╚Öi peisajul idilic, turi╚Ötii care viziteaz─â M─ân─âstirea Hurezi se pot bucura ╚Öi de t├órgul de ceramic─â tradi╚Ťional─â care a f─âcut zona celebr─â, fapt care nu trebuie deloc s─â ne mire, mai ales c─â ├«nc─â din 1977, etnografa Silvia Zderciuc ├«nregistra un num─âr de 47 de centre de ol─ârit ├«n jude╚Ťul V├ólcea, astfel fiind sugerat poten╚Ťialul me╚Öte╚Öug─âresc al regiunii. Ceramica de Horezu a fost ├«nscris─â pe lista UNESCO ├«n 2012, ca o dovad─â a valorii inestimabile a acestui me╚Öte╚Öug. 

Anual, ├«n ultimele trei zile ale primei s─âpt─âm├óni din luna iunie are loc T├órgul de Ceramic─â, sub emblema semea╚Ť─â a vestitului Coco╚Ö de Horezu. Evenimentul de la Horezu are scopul de a-i stimula pe cei mai buni me╚Öteri olari, veni╚Ťi din ├«ntreaga ╚Ťar─â, de a promova me╚Öte╚Öugul ol─âritului ╚Öi de a impulsiona cunoa╚Öterea ╚Öi valorificarea produc╚Ťiei autentice, specifice centrelor de ol─ârit din ╚Ťar─â, dorindu-se astfel popularizarea produc╚Ťiei de ceramic─â tradi┼úional─â din zilele noastre.

Ceramica Horezu shutterstock 1680162307 jpg jpeg

├Än zona localit─â╚Ťilor Horezu ╚Öi Olari erau ├«nregistra╚Ťi ├«n anul 2010 circa 50 de artizani activi, care practic─â me╚Öte╚Öugul ol─âritului din genera╚Ťie ├«n genera╚Ťie, observ├óndu-se o diviziune clar─â a muncii: b─ârba╚Ťii prepar─â pasta, modeleaz─â vasele la roata olarului ╚Öi le ard ├«n cuptor, pentru ca femeile s─â se ocupe de ornamentarea obiectelor. Vasele sunt pictate manual, ├«ntr-o manier─â juc─âu╚Ö─â, prin tehnici tradi╚Ťionale, cu motive specifice care se ├«nscriu ├«n repertoriul zonei, cu vestitul ┼či inconfundabilul Coco╚Ö de Horezu ├«n frunte.

Al─âturi de acesta se mai remarc─â numeroase alte motive vegetale (spicul, motivele florale, creanga de brad), a╚Ötri cele╚Öti, motive abstracte precum este motivul valului, dar ╚Öi coada de p─âun. Toate acestea compun un univers fabulos de motive cu semnifica╚Ťii aparte, care definesc ╚Öi confer─â unicitatea specific─â vaselor de lut produse la roata olarilor din zona Horezu.

Nu uita╚Ťi, a╚Öadar, s─â vizita┼úi ┼či centrele locale de ol─ârit ╚Öi s─â procura╚Ťi tradi╚Ťionalele vase de Horezu, atunci c├ónd ve╚Ťi ajunge ├«n aceast─â regiune pitoreasc─â ce v─â ofer─â posibilitatea unic─â de a v─â ├«ntoarce acas─â cu o amintire, parte din me╚Öte╚Öugul rom├ónesc al ol─âritului aflat la loc de cinste ├«n Patrimoniul mondial recunoscut de UNESCO.

Acest text este un fragment din articolul ÔÇ×├Än numele Br├óncovenilor. M─ân─âstirea HureziÔÇŁ, publicat ├«n num─ârul 34 al revistei Historia Special, disponibil ├«n format digital, pe platforma paydemic.com 

Cump─âr─â Acum